НОВИНИ

Сергей Станишев: Ако бях кандидат за председател на ЕП, щях да бъда избран

Лидерът на Партията на Европейските социалисти Сергей Станишев коментира пред БНТ, че единственият човек, който е доволен от избора на ръководните позиции в ЕС, е Виктор Орбан. Според Станишев Тимерманс е бил "отстрелян" заради принципната си позиция за отстояване на върховенството на правото в Полша и Унгария. Пред Десислава Апостолова той коментира и неговата номинация за председател на Европейския парламент, от която се отказа.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:55, 03.07.2019
Чете се за: 02:14 мин.
По света

Десислава Апостолова: Господин Станишев, защо се отказахте от важната позиция - председател на Европейския парламент?

Сергей Станишев: Аз, разбира се, съм много благодарен на нашите премиери, които инициираха обсъждането на моята кандидатура и доколкото знам се е постигнало широко съгласие в Европейския съвет, но за мен водещото винаги са били принципните ангажименти, които имам към моето политическо семейство. Ние близо една година бяхме като политическо семейство, а и като партия в България, за голяма промяна в Европа. За социална промяна, за Европа, която чува гражданите. Излязохме с най-силния кандидат за водещ кандидат и за последно се борехме за това да се спази принципа, че президентът на Комисията трябва да бъде избран от кандидатите, които са участвали в състезанието, за които гласуваха европейските граждани, защото знаеха, че Тимерманс и Вебер са кандидатите, които ще бъдат шефове на Комисията. Помолих председателя на групата да не разглеждат моята кандидатура. Искам да оставя на групата свобода на действие и на преценка, да не я обвързвам с моята кандидатура.

Десислава Апостолова: Не пренебрегнахте ли интересите на България заради интересите на Партията на европейските социалисти?

Сергей Станишев: Това не е така. Аз и като президент на ПЕС винаги съм отстоявал българските интереси и съм го доказвал нееднократно. В това число по редица въпроси съм имал разминаване и с нашата собствена група, така беше и с пакета "Мобилност". В крайна сметка президентът на Европейския парламент играе друга роля, той не може да бъде просто национален представител. Той трябва да обединява интереси на всички страни. Да прави всички баланси в Европейския парламент. Аз предполагам, че щях да бъда избран, ако днес бях кандидатура, защото виждате и по гласуването на първия тур, че трите основни политически сили - ЕНП, социалисти и либерали - са много близо до резултат.

Десислава Апостолова: Вашата номинация лично Ваше постижение ли беше или също така и постижение за България?

Сергей Станишев: И двете, надявам се. Първо съм благодарен, разбира се, на нашите премиери, които предложиха моята кандидатура. Защото те ме познават от много години и виждат как работя и какви принципи отстоявам. Че умея да отстоявам интереси на нашето политическо семейство. Разбира се, за България би било добре да имаме важна позиция. Тука повече важи за Комисията, защото това е особено важно. Така че това е оценка на моята работа, доколкото разбирам в Съвета е имало широко съгласие за това, но политическата ми преценка се различава.

Десислава Апостолова: Наруши ли се балансът между Източна и Западна Европа при разпределението на топ постовете в Европейския съюз?

Сергей Станишев: Да, за съжаление този баланс не се постига. Тука голяма отговорност носят и страните от Централна и Източна Европа, т.нар. Вишеградска четворка. Защото той можеше да бъде постигнат на различни нива, но три от тези страни блокираха Тимерманс за съжаление, което е огромна политическа загуба за Европейския съюз като цяло.

Десислава Апостолова: Защо Франс Тимерманс отиде в Постоянното представителство и какво обсъждаха с Бойко Борисов?

Сергей Станишев: Това бяха дни на перманентни консултации на всички с всички. Няма нужда да влизаме в детайли, Тимерманс винаги е действал принципно, но справедливо по отношение на България. Аз съм чувал от господин Борисов, че е в добро взаимодействие с вицепрезидента на Комисията по ресорите, за които той отговаря.

Десислава Апостолова: А провали ли се моделът на водещите кандидати?

Днес единственият човек, който се радва от резултата на Съвета, може би е Виктор Орбан. Което е лош знак за Европа, защото какво се оказва, че Тимерманс, който проведе битка за европейски принципи и ценности, за върховенство на закона в Унгария, в Полша, заради това беше отстрелян. Членовете на Съвета приеха ултиматума и изнудването от страна на няколко страни. И се предложи кандидатура от страна на Германия, която наистина е много непозната в Еворпа и не знам до колко познава начина, по който функционира Европейският съюз, докато Тимерманс можеше да има летящ старт в Комисията и което е важното за нас, с много ясна политическа платформа и програма какво иска да направи.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​ГЕРБ и Атака ще подкрепят предложението субсидията да се намали на 1 лев
​ГЕРБ и "Атака" ще подкрепят предложението субсидията да се намали на 1 лев
Красимир Вълчев: Два учебника бяха подменили духа на учебната програма
Красимир Вълчев: Два учебника бяха подменили духа на учебната програма