НОВИНИ

Мая Манолова настоява за "ремонт" на Закона за хората с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова твърди, че новият закон за хората с увреждания ощетява няколко групи хора. Според нея финансовите разчети трябва да се променят така, че те да получат по-висока месечна добавка. Днес се проведе първото заседания на Съвета за наблюдение на политиките за хората с увреждания.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:22, 08.07.2019
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

20-годишната Елена е с най-тежката форма на детска церебрална парализа. За нея се грижи майка ѝ. От февруари съгласно промените в закона получава новия размер на месечната помощ.

Боряна Драганова, майка на Елена: Трябва да бъде 198 лева, тя не е 198 лв, а е 87.

Причината според социалните служби - момичето получава и наследствена пенсия. Така заради 13 лева, тя е лишена от пълния размер на помощта.

"Усещане за несправедливост" според институцията на омбудсмана имат и военноинвалидите, а най-многобройната група - над 30 хиляди души са тези, които получават пенсия за осигурителен стаж, но са с увреждания. Манолова настоява те да получават пълния размер от 198 лева месечно.

Мая Манолова, национален омбудсман: На прага на новата бюджетна процедура за 2020 година тези несъответствия трябва да бъдат коригирани.

Никой не е ощетен, на никого не е намалена помощта, коментира министър Бисер Петков.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Никой не взема по-малка сума от това, което е получавал 2018 година.

Когато се подготвяше този закон се опитахме да предложим една диференциация, която тогава считахме, че е справеливо, сега чуваме, че се приема като несправедливо. Отворени сме да обсъждаме.

По време на заседанието стана ясно, че ще отпадне срокът, в който хората, които са освидетелствани от ТЕЛК между август 2018 и юни 2019 можеха да поискат преоценка.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Наистина е коректно този срок да бъде премахнат, всички хора, които имат такива права да се възползват от тях.

Омбудсманът поиска още всеки човек с увреждане, на когото му се полага чужда помощ, да бъде уведомен лично за промените в процедурата, по която се отпуска асистент. При нея имало множество сигнали от хора, които не получават достатъчно информация от социалните служби.

Именно липсата на информация забавя разрешението на казуса на Елена.

Боряна Драганова, майка на Елена: Всъщност там се къса нишката точно, че те не казват имате право да подадете молба и да минете в другата категория.

Ето отново някой нехае, не ги губи той, губиш ги ти. Търси си и се оправяй, крайно време е тази система всеки се спасява сам и сам получава информация да бъде прекратена.

Със закъснение и от друго място майката вече знае, че може да се откаже от едната пенсия, за да получи добавката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов участва в срещата на върха на ПСЮИЕ в Сараево
Премиерът Борисов участва в срещата на върха на ПСЮИЕ в Сараево
​Посланикът на Сърбия у нас беше извикан на разговор във Външно министерство
​Посланикът на Сърбия у нас беше извикан на разговор във Външно министерство