НОВИНИ

Обмисля се нова платформа за търговия с ел. енергия за голямата индустрия

Вече около месец в рамките на Министерство на енергетиката и с колегите от Българския енергиен холдинг обсъждаме и проучваме възможността за това на българската независима електроенергийна борса да бъде създадена нова платформа, която да бъде предназначена за търговия с ел. енергия по отношение на големите индустриални консуматори. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в предаването "Още от деня". новината тя е споделила на днешното заседание на Комисията по енергетика в НС.

bnt avatar logo
от БНТ
18:59, 09.07.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Подобен тип платформи има във Франция и Румъния, каза Теменужка Петкова. Вчера тя е провела разговори с ЕК, за да запозная колегите в главна дирекция "Енергетика" с това предложение.

"Това ще бъде платформа, предназначена за голямата индустрия. Това, разбира се, няма да е задължително - който иска може да закупува своята ел. енергия в рамките на платформата", каза Петкова.

Аргументите за създаването на тази платформа на първо място са, че България към настоящия момент не е част към нито едно пазарно обединение на съседните ни страни.

"Тази мярка ще има временен характер, докато България стане част от общия пазар и влезе в определени пазарни обединения със съседни на нас страни", допълни енергийният министър.

Петкова заяви, че не бива да се фиксираме върху държавната енергетика, защото тя осигурява 60 процента от енергията, останалите 40 се осигуряват от други производители. Важното е да се получи обективна оценка и преглед на цялата пазарна ситуация по отношение на търговията с ел. енергия, смята Петкова.

По отношение на нарушение на правилата за конкуренция енергийният министър каза, че единствено и само компетентните органи в тази област могат да се произнесат и да направят своите проверки.

Вижте целия разговор във видеото


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха обществена поръчка за Национална многопрофилна детска болница
Обявиха обществена поръчка за Национална многопрофилна детска болница
Виновните за катастрофи заради алкохол и дрога да плащат лечението на ранените
Виновните за катастрофи заради алкохол и дрога да плащат лечението на ранените