НОВИНИ

Какво се случва с личните ни данни след хакерската атака в НАП?

Няма опасност да бъдат незаконно присвоени банкови сметки или имоти чрез изтеклите лични данни от сървърите на НАП, съобщиха на бринифинг днес от приходната агенция. Според данъчните не се налага и подмяна на личните карти.

Николай Минков
от Николай Минков
15:31, 26.07.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Само ЕГН и актуален телефон са необходими, за да направим справка в НАП, дали сме част от близо 4 млн. българи, чиито лични данни бяха източени.

От 18 часа вчера, когато стартира електронното приложение на НАП, до този момент са направени 500 хил. справки за ЕГН-та.

;

Две трети от тях са дали положителен резултат за неправомерно разкрити данни. От НАП увериха, че това не е достатъчно за да се извърши имотно или финансово престъпление.

Росен Бъчваров - комуникационен директор на НАП: Няма нито пряка, нито непосредствена заплаха за имуществото или за евентуално задлъжняване на българските граждани. Няма причини за паника. Не се налага да предприемат действия за смяна на личните си документи.

От НАП отправиха няколко съвета към лицата с компрометирани лични данни.

Росен Бъчваров-комуникационен директор на НАП: За начало да си сменят паролите на електронните пощи и да сменят номера на персоналния идентификационен код, издаден от НАП.

До няколко седмици чрез онлайн приложението ще получим повече информация, в какъв обем са били засегнати нашите лични данни.

Росен Бъчваров-комуникационен директор на НАП: В момента се извършва цялостно съпоставяне на около 80 млн. записа в базите данни в НАП с информацията, която е разпространена публично.

НАП съветват сънародниците ни в чужбина, които нямат български мобилен номер, да направят телефнна справка директно чрез приходната агенция за своите ЕГН-та.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВМРО и НФСБ: Обединени патриоти продължава да съществува и без Атака
ВМРО и НФСБ: "Обединени патриоти" продължава да съществува и без "Атака"
Директорът на служба Военна информация ще може да е и цивилен
Директорът на служба "Военна информация" ще може да е и цивилен