Премиерът Бойко Борисов отговори на заявките на БСП за връщане във властта от Пловдив, където присъства на срещата на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Според Борисов икономиката на България върви нагоре и хората в страната и извън нея подкрепят действията на правителството:

Бойко Борисов, министър-председател на България: Вие досега къде бяхте? Учителите и директорите в чужбина колко време чакаха за снимки с мене ? И колко хора благодариха за направеното от правителството. Това, което беше вътре на фона на нейните думи, буквално тази любов, признателност, която бликаше от най-важните хора - будителите, учителите директорите на училища, по добър отговор няма.

Министър-председателят е убеден, че връщане на левицата във властта ще забави икономическият растеж и ще пропъди инвеститорите:

Бойко Борисов, министър-председател на България: Да говориш такива неща не им отива. Но пожелавам им в тази жега да се приберат живи и здрави оттам, щото са доста възрастни хората там и да ги измъчват в жегата, но внимателно да карат също, защото са натоварени магистралите българите се движат непрекъснато.

Пред представителите на българските училища в чужбина Борисов съобщи че вече са предвидени два милиона лева повече за дейността им, защото връщането на българите, които са извън родината е национална задача:

Бойко Борисов, министър-председател на България: Разбира се, хората и обратната миграция могат да се случат само когато ние сме подсигурили по- добри условия същия бизнес същата работа с приблизително същите заплати, но вече хората да са си в родината.
© Снимки: БГНЕС

Според вицепрезидента Илияна Йотова, която също присъства на срещата в Пловдив трябва да се изгради цялостна система в българското образование по света от предучилищна възраст до университет. Както и да се създаде на Асоциацията на българските училища зад граница. И да се даде възможност децата да посещават България, да се организират културни маршрути.

Илияна Йотова - вицепрезидент на България: Новата възможност, която отваря министерството на образованието с кандидатстване от чужбина с изпит по български език и обща матура е наистина една гигантска крачка, която направихме, за да привличаме и мотивираме младите хора да учат в българските висши учебни заведения.

Представителите на българските училища извън страната поискаха от българската държава да осигури още сгради по места, в които децата да учат. Както и да се плащат част от наемите, а също да се използват и помещения в българските посолства за образователна дейност.

БСП ще търси обединение с леви партии за местните избори

БСП ще търси обединение с леви партии за местните избори

БСП тръгва в битката за местната власт по-силна и ще търси обединение с левите партии в страната. Заявката социалистите направиха по време на традицио...