Днес отбелязваме Световния ден на мързела. Смята се, че той се празнува от повече от 100 години, но никой не знае точно от кога защото се предполага, че първите ентусиасти ги е мързяло да запишат началната година. Според първия закон на мързелуващите: "Човек се ражда уморен и живее, за да си почива".

Айнщайн казва, че е безпредметно да се работи непрекъснато. В световния ден на мързела може би трябва да се замислим, че човек понякога трябва да спре, за да съзерцава природата и да мисли. Въпреки негативния смисъл на думата "мързел", той понякога може да бъде и продуктивен. Според някои той е скритата сила на прогреса. Мързелът е провокирал изобретяването на ескалатора, пералнята, миялната машина, асансьора и колелото.

БНТ: Вие мързелувате ли?

АНКЕТА:
Опеределено да.
Не, не сме толкова мързеливи, колкото изглеждаме в момента.

Обичам да мързелувам. Аз съм писател и за мен писането е процес, който тече в комбинация с мързела.

Не, естествено.

Дали мързелувам? Рядко, но обичам да мързелувам.

Спя, много обичам да спя.

Аз познавам такива хора, които минават от едното легло на другото легло - от стола на леглото.

В психологията "мързел" означава отсъствие на мотивация и воля. Степента му у всеки е зададена генетично и се свързва с нерешителност, страх и други негативни чувства. Мързелуват не само хората, но и животните.

Доц. д-р Николай Димитров, социален психолог: Нека направим разлика между мързел и леност. Лошото на мързела е леността. Леността е грях. Мързелът е един адаптивен механизъм на организма - тогава, когато има нужда от почивка, тогава, когато трябва да презареди.

Девизът на празнуващите е: „Нека се отдадем на безбрежна леност и нека умът и тялото ни бъдат мързеливи през целия ден. Нека на този ден не правим нищо".