НОВИНИ

АБВ поиска Кристалина да бъде оттеглена от ЕК, а премиерът да подаде оставка

Лидерът на АБВ Георги Първанов обвини българското правителство, че с действията си е провалило кандидатурата на Ирина Бокова, както и шансовете на Източна Европа да излъчи свой представител на високия пост. Той поиска оставката на министър-председателя Бойко Борисов, който според него трябва да поеме отговорност за лошото представяне на нашите кандидати.

bnt avatar logo
от БНТ
10:34, 06.10.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

По думите на Първанов представянето на Кристалина Георгиева е унизително за българската държава и нация. Ирина Бокова се утвърди като блестящ дипломат и световен лидер, каза Първанов.

Лидерът на АБВ отбеляза, че след заседанието на Съвета за сигурност на ООН Ирина Бокова е в челото, а Антониу Гутериш получава категорична подкрепа и може да се счита за нов генерален секретар.

Георги Първанов, лидер на АБВ: Обструкцията на българското правителство, било чрез тежки и думи, груба намеса, груби послания по отношение на Ирина Бокова беше факт и всички ние бяхме свидетели на тази политика. Аз твърдя, че ако не беше факторът Кристалина Георгиева, появил се в последния момент при неясни или доста ясни обстоятелства, Ирина Бокова щеше да бъде избрана на поста генерален секретар.

Според Първанов Кристалина Георгиева не е кандидатура на България, а на българското правителство.

Не сега по времето на предизборната кампания, но на дневен ред стои въпросът за един своеобразен вот на недоверие за предателство към националния интерес и достойнство, коментира той. Според Първанов вотът на недоверие към правителството, каквото инициатива започнаха от БСП, трябва да се иска извън кампанията и да е за "цялостен принос".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12 кг. канабис и боеприпаси откриха при спецакция край Велико Търново
12 кг. канабис и боеприпаси откриха при спецакция край Велико Търново
Дейли телеграф: Гутериш успя да си осигури номинацията като спечели Русия
"Дейли телеграф": Гутериш успя да си осигури номинацията като спечели Русия