НОВИНИ

Адекватна ли е реакцията на БАБХ за чумата по животните: Коментар на експерти

Адекватни ли са мерките, които предприе Агенцията по храните, за да се пребори с чумата по дребните преживни животни? Събрахме мненията на експерти.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова Илияна Минковска
19:44, 16.07.2018
Чете се за: 01:01 мин.
Още

Ненужно се убиват здрави животни, вместо да бъдат поставени под карантина. Това смята ветеринарният лекар Марина Иванова.

д-р Марина Иванова - ветеринарен лекар, Фондация „Четири лапи“: В трикилометровата зона около самото огнище не е предвидено да бъдат чак толкова драстични мерките.

От Българския ветеринарен съюз са на друга позиция - евтаназирането на всички дребни преживни животни в тази зона е задължително.

д-р Трифон Цветков - председател на Български ветеринарен съюз: За мен е много необяснимо когато се създават условия отново за това да не се изпълнят докрай правилните мерки и да се оставя в риск цялата система.

Според д-р Иванова обаче дори в ръководството за борба с чумата, издадено от Агенцията по храните се предвижда карантина, а не унищожение на животните в предпазната зона.

;
д-р Марина Иванова - ветеринарен лекар, Фондация „Четири лапи“: Забранява се всякакво движение на хора и животни в този район, поставят се дезинфекционни площадки и това би довело до ограничаване на вируса.

Ваксина срещу чумата има и тя се прилага с успех в ендемичните райони, пише в доклад на Центъра за оценка на риска по хранителната верига към министерство на земеделието.

д-р Трифон Цветков - председател на Български ветеринарен съюз: Ако се приложи ваксинацията, това означава, че в страната има заболяване. Тоест ние нямаме възможност повече да реализираме тази продукция на европейския пазар.

Превантивни мерки е трябвало да бъдат взети още при възникването на първите огнища в Турция, смята д-р Иванова.

д-р Марина Иванова - ветеринарен лекар, Фондация „Четири лапи“: Такива мерки не са предприети до момента.

Това е първият случай на възникнало огнище на чумата в границите на Европейския съюз. Проблем според д-р Иванова е, че дребните животновъди в района до голяма степен са загубили доверието си в Агенцията по храните. Така може да се стигне до укриване на животни, което в крайна сметка ще разпространи заразата и в други части на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Историческа среща между президентите Тръмп и Путин в Хелзинки
Историческа среща между президентите Тръмп и Путин в Хелзинки
Нормална е обстановката в боляровското село Шарково
Нормална е обстановката в боляровското село Шарково