COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Адела Пеева навърши 45-годишен творчески юбилей

Изтъкнатият ни документалист Адела Пеева навърши 45-годишен творчески юбилей. Събитието беше отбелязано тази вечер с прожекция на филма й "Чия е тази песен" от 2003, номиниран за Европейската филмова награда.

Николай Минков
от Николай Минков
20:51, 24.01.2017
Чете се за: 00:37 мин.
Животът

Много приятели, колеги, кинодейци и зрители, изпълниха кино "Одеон", за да поздравят Адела Пеева не само за творческия й юбилей, но и за 70-тия й рожден ден, който тя отбеляза вчера. Специално за случая цветя изпратиха столичният кмет Йорданка Фандъкова и генералният директор на БНТ Вяра Анкова.

До 1989 година зад гърба си Адела има над 50 филма, сред които и забранените от тоталитараната власт "Майки" и "В името на спорта", разкриващ истината за успехите на българските щангисти. През 1988 г. Пеева дебютира успешно в игралното кино със "Съседката", класиран от зрителите сред най-любимите български филми на БНТ.

По повод юбилея от 14.30 ч. в неделя, 29 януари БНТ1 ще покаже най-новия филм на Адела Пеева "В търсене на Списаревски".

Н.Минков: Какво ви даде документалното кино през тези 45 години?

Адела Пеева - режисьор: Живота ми, съдбата ми. Всичко, за което съм мечтала, което си представях, че мога да направя и най-важното - чувството за съпричастност към съдбите на моите герои, на хората по света и невероятен досег с публиката, на която съм много благодарна, затова че харесва филмите и ги гледа.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мисията на Мъск и НАСА е ключова за изпращането на туристи в Космоса
Мисията на Мъск и НАСА е ключова за изпращането на туристи в Космоса
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината