НОВИНИ

Административният съд задължи ЦИК да въведе машинното гласуване

Административният съд в София задължи Централната избирателна комисия (ЦИК) да въведе машинното гласуване до половин година. Според съдебното решение комисията трябва да осигури машини във всяка секция, където има и хартиено гласуване, както постановява Изборният кодекс.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:15, 02.08.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

ЦИК не е взела решение дали да обжалва решението на съда.

Попадайки в сферата на хипотезите, ако се премине към изпълнението на решението, следва да се преодолеят редица проблеми. При последния опит за въвеждане на машинно гласуване през 2017 г. беше обявена обществена поръчка за наемане на 12 500 машини за 15 млн. лв. Яви се само един кандидат, но заради кратките срокове той не успя да изпълни поръчката. Сега обаче време има.

Ако ЦИК не обжалва решението, то означава, че на следващите избори през месец май би трябвало да има машинно гласуване.

;

Преди това трябва да се разрешат няколко казуса: ако всичко е наред с обществената поръчка и бъдат закупени тези машини, след всеки избори къде ще се съхраняват? Важна е още поддръжката, инсталиране на софтуера, одитирането, мониторинга.

От друга страна - осигуряването на машини в абсолютно всички секции също би създало проблеми. Причината - местата на секциите в чужбина се определят в сравнително кратки срокове преди изборите.

Александър Андреев - говорител на ЦИК: Това е и въпросът за осигуряването на гласуването във всички останали секции, а именно в чужбина, където би било доста трудно да се осигури машинното гласуване, в лечебните заведения, в домовете за възрастни хора и хора с увреждания, в местата за задържане под стража, тоест всичко това са т.н. специализирани секции, където доста повече въпроси предстоят да бъдат решавани.
;

Проблемно би било и гласуването в секциите с подвижни кутии, където освен подвижната кутия, комисията ще трябва да носи на ръце и машината до съответния адрес, казват от ЦИК.

Това са все въпроси, чиито отговори тепърва ще трябва да се търсят от институциите у нас, за да се спази законът и да има машинно гласуване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въпроси по сигурността бяха акцент в първия ден от срещата на АСЕАН в Сингапур
Въпроси по сигурността бяха акцент в първия ден от срещата на АСЕАН в Сингапур
МВР разби престъпна група, ръководена от Митьо Очите, 19 души са задържани
МВР разби престъпна група, ръководена от Митьо Очите, 19 души са задържани