Адвокатът от Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права Михаил Екимджиев остро разкритикува медийното представяне на доказателства, преди да влязат в съда, по най-мащабното разследване за кибертероризъм у нас. Юристът смята, че по този начин са нарушени основни конституционни права и принципи в правораздаването. А това може да доведе до редица дела срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Според Михаил Екимджиев предоставянето на материали от разследването на хакерската атака е опит за манипулиране на общественото мнение. Избирателно се ваделият записи от камери и под тях се слагали обяснителни текстове.

Михаил Екимджиев - адвокат: Това са комикси, представят ти снимка и отдолу надпис кой какво говори.

Според Екимджиев действията на спецпрокуратурата са медиен формат на наказателен процес, в който първо се обяснява как се подготвя атентат с пръскалките пред Народното събрание, а след това се разпространяват лични данни на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, депутата Делян Пеевски, на съдии и следователи.

Михаил Екимджиев: Може да се окаже, че това представлява престъпление и за мен е изключително интересно дали има някой, който може да разследва прокурорите от специализираната прокуратура, които така заиграни в тази бурлеска ,стигнаха до там че да изложат на опасност 2000 души от своето съсловие.

Осветяването на доказателствата по делото за кибертероризъм прилича на институционална вендета, смята Екимджиев. А с оповестените данни от разследването, е заличена формулата „Невинен до доказване на противното".

Михаил Екимджиев: Това е един преврат, който самата специализирана прокуратура извършва срещу конституционализма В България и срещу Гражданското общество. Нарушени са конституционните права на лицата които са привлечени като обвиняеми.

Екимджиев прогнозира срив в доверието към спецпрокуратурата, ако обвиненията към заподозрените не се докажат в съда.

Разследващите вече имат данни за поръчителя на кибератаката срещу НАП

Разследващите вече имат данни за поръчителя на кибератаката срещу НАП

Разследващите имат данни за поръчителя на хакерската атака на НАП. Антимафиотите събират доказателства и анализират внимателно записите от охранителни...