НОВИНИ

Адвокатът на пострадалите в Хитрино: Присъдата не ни удовлетворява

Ефективни присъди за влаковата катастрофа в Хитрино. Машинистът Димитър Михнев е осъден на 15 години затвор, а 10 години получи помощникът му Радослав Петков. Адвокатът на пострадалите каза, че произнесената присъда не ги удовлетворява.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
09:07, 23.01.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
Адв. Николай Димитров, представляващ близките на загиналите и пострадалите в Хитрино: Считаме, че на фона на нанесените вреди, тази присъда е занижена. Очакваме от втора инстанция да завиши наказанието на всеки един от машинистите. Още в днешния ден ще бъде входирана и жалба в тази насока.

Заведените 30 дела за близо 6 милиона лева от пострадалите ще бъдат възобновени едва, след като влезе в сила присъда по наказателното дело. Исковете са комплексни и са заведени към структурите на холдинга "Булмаркет", обясни той.

Клиентите му очакват от фирмата да изпълни задълженията си, да им заплати за нанесените щети и лично от ръководството на фирмата да поднесат своите извинения.

Адв. Николай Димитров: Защото това, което се случи тук, е страшно. И вместо тази фирма да губи ресурс в безсмислени дела, да си понесе отговорността.
Също така очакваме от държавата да се задейства, да не чака да изтече давността. Да си заведе искове за това, което е нанесено като вреди на инфраструктурата. Аз не желая като данъкоплатец аз да плащам за това, което фирмата е направила тук. Поне 5 млн. лв. са вредите, които държавата е понесла.
3 години минаха, още 2 години е давността.
Неджет Мурад, жител на Хитрино: Присъдата е малка. Не са доволни хората, не сме доволни и ние, които бяхме на терена не само на самото бедствие, а и 3 години след това. Материалните щети са за милиони. Няма как да се върнат пострадалите, но мисля, че присъдата трябва да бъде по-жестоко, за да не се случват такива неща в България.

Според него влаковете продължават да минават на висока скорост, без да се съобразяват със страха на хората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ценни артефакти, дарени от наследници, ще бъдат показани във Военния музей
Ценни артефакти, дарени от наследници, ще бъдат показани във Военния музей
Кмет монтира осветление на път, собственост на АПИ
Кмет монтира осветление на път, собственост на АПИ