АЕЦ "Козлодуй" проверява възможността да мине на американско гориво

АЕЦ "Козлодуй" проучва възможността да работи с ядрено гориво на американската компания Уестингхаус от 2021 г. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова след като беше изслушана от депутати в енергийната комисия към парламента. По думите ѝ страната ни е длъжна да го направи, за да отговори на евроизискванията.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
преди 2 години
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
АЕЦ Козлодуй проверява възможността да мине на американско гориво

В момента България купува ядрено гориво единствено от Русия. Договорът с Москва изтича в края на 2020 г. И затова страната ни е длъжна да направи анализ дали то може да бъде заменено.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Всяка една централа е различна, нашите реактори ВВЕР 1000 могат да работят с горивото, което ние към този момент получаваме и другият производител на такова гориво е Уестингхаус Швеция.

Министърът допуска, че горивото може да е неподходящо за централата и тогава няма да бъде подменян доставчикът.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Основен наш приоритет е сигурността, ние никога няма да направим компромис със сигурността.

Междувременно по време на енергийната комисия, ресорното ведомство представи нови поправки в закона за енергетиката, които предвиждат зарядните станции за електромобили да станат платени. Собствениците им трябва да получат цена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Срещу това се обявиха депутати от ГЕРБ и БСП.

Делян Добрев, председател на енергийната комисия към парламента: Това би означавало, че всички тези хора със зарядни станции ще отрежат кабела, ще приберат зарядните станции, защото никой няма да отиде в регулатора.

Все пак депутатите одобриха текста на първо четене като се надяват да бъдат направени промени между двете гласувания в пленарна зала.

Топ 24
Най-четени