НОВИНИ

Аферата „Скрипал“ придоби нови измерения

Великобритания и нейните съюзници ще използват „пълния набор от инструменти“ срещу Русия заради обвиненията срещу двама руски агенти в опит за убийство на бившия руски шпионин Скрипал и дъщеря му. Това изявление добави още напрежение към случая, определян като световен скандал.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
18:08, 07.09.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Британските служби са убедени в онова, което изнасят - нови видеоматериали, факти и твърдения, че именно тези двама руски граждани са виновни за нападението с „Новичок“ срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му. Аферата Скрипал беше обсъдена на ниво ООН и доведе до обща декларация. В нея Съединените щати, Германия, Франция и Канада заявиха, че подкрепят оценката на Великобритания за нападението от 4 март.

;

„Имаме пълно доверие в британската оценка, че двамата заподозрени са били служители на руското военно разузнаване и че тази операция почти сигурно е била одобрена на най-високо правителствено равнище“, заявяват лидерите на четирите западни страни. Освен това призоваха Русия да предостави всички подробности по програмата за разработка на нервнопаралитичното вещество Новичок на Организацията за забраната на химическите оръжия.

Русия категорично отхвърли отправените ѝ обвинения и заявява, че програма за разработка на такова вещество не е имало нито в Съветския съюз, нито в Русия. Позицията на Москва, изразена и в ООН е, че събитията от 4 март се използват за отклоняване на вниманието от подготвяна химическа атака в сирийската провинция Идлиб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за Миню Стайков
Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за Миню Стайков
Коалиционeн съвет ГЕРБ - ОП ще реши колко и кои ще са министерските оставки
Коалиционeн съвет ГЕРБ - ОП ще реши колко и кои ще са министерските оставки