НОВИНИ

Африканска чума по свинете установена и край Созопол

Огнище на Африканска чума при домашни свине е потвърдено в созополското село Зидарово. Огнището е открито в нерегистрирано лично стопанство. Още днес евтаназията на всички свине в трикилометровата рестриктивна зона започна.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
11:54, 13.07.2019
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Едно от най-големите фамилни стопанства в Зидарово е на Вълчо Димитров. Собствениците бяха категорични, че при тях няма болно животно.

Анастасия Динева: Никакви проби не са вземани от животните. Нека да дойдат да вземат проба тук и да докажат, че имат болест нашите прасета. Никой не е представил изследвания, да подпишем, че сме съгласни, че има такова нареждане.

Вълчо Димитров: Всичко е бременно, първоскинки, да раждат, но няма да могат да родят.

Около сто са животните, които подлежат на евтаназия в селото, каза директорът на агенцията за безопасност на храните в Бургас д-р Георги Митев. Нито едно от тях не е регистрирано.

Д-р Георги Митев: Реагираме адекватно, колегите ще си свършат работа още днес, центърът на огнището е с. Зидарово, в трикилометровата рестриктивна зона попада единствено и само то.

В десеткилометровата зона около Зидарово попадат още седем села от общините Созопол и Бургас, в които в момента се правят кръвни проби за превенция на болестта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести в Гара Елин Пелин
Протести в Гара Елин Пелин
Варненец откри как на малко място да се паркират повече коли
Варненец откри как на малко място да се паркират повече коли