COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Агенция S&P понижи с две степени кредитния рейтинг на Великобритания

Международната рейтингова агенция "Стандарт енд пуърс" понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Великобритания с две степени от най-високия ААА до АА с негативна прогноза в резултат на Брекзита, предаде Ройтерс.

от Източник: БТА
22:50, 27.06.2016
Чете се за: 00:32 мин.
По света
Агенция S&P понижи с две степени кредитния рейтинг на Великобритания

При това агенцията предупреди, че може да последват и нови понижения, след като британците гласуваха за излизане от ЕС на референдума миналата седмица.

"Понижаването на рейтинга отразява мнението ни, че в случай на излизане на Великобритания от Евросъюза, това може да повлияе негативно на икономиката на страната като цяло, а също и на ръста на Брутния вътрешен продукт и на баланса на бюджета на страната", твърдят аналитиците на агенцията.

В съобщението на "Стандарт енд пуърс" се казва още, че най-високият рейтинг, на който страната се радваше, е просто несъстоятелен след референдума. Негативната прогноза отразява икономическите рискове, пред които страната се изправя, включително и ролята на нейната национална валута - паунда - като резервна валута. Към рисковите фактори агенцията добавя и възможното отцепване на Шотландия от Обединеното кралство.

Две други агенции - "Фич" и "Мудис", отнеха кредитния рейтинг ААА на Великобритания още преди началото на кампанията за референдума. Те също предупредиха, че могат да последват нови понижения.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Започва набирането на предложения за удостояване с награда "Пловдив"
Започва набирането на предложения за удостояване с награда "Пловдив"
Що е то да къмпингуваш на Карадере? (СНИМКИ)
Що е то да къмпингуваш на "Карадере"? (СНИМКИ)