НОВИНИ

Агенцията по безопасност на храните с мерки срещу африканската чума по свинете

Агенцията по безопасност на храните забрани вноса на храни за лична консумация, които съдържат свинско месо. Целта е да се спре навлизането у нас на болестта африканска чума по свинете, която е на 160 километра от границата ни с Румъния.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:49, 26.06.2018
Чете се за: 00:34 мин.
Още

От Агенцията по храните предупреждават, че африканската чума по свинете е изключително агресивно заболяване, носи тежки икономически загуби и най-бързо се разнася от хората с храни за лична консумация. Затова контролът по границите ни ще бъде строг.

д-р Любомир Кулински - Дирекция "Контрол на храните" в БАБХ: Всички суровини и храни от свинско месо или с вложено в тях свинско месо за лична консумация се конфискуват и унищожават на екарисаж.

Ще се конфискува и всяка месна храна без етикет, независимо дали е със свинско или друго месо. Преминаващите днес българо-румънската граница при Русе бяха изненадани от проверките, но ги подкрепиха.

Теодор Варамезов: Щом има такова нещо, по-хубаво да има забрана, щото да не се разпространява по веригата.

Заболяването не е опасно за хората, уточниха от Агенцията по храните.

От там съобщиха още, че в 3 стада в Ямболско, за първи път у нас и в Евросъюза е открита и чума по овцете и козите. Заболяването е смъртоносно за тях , но не е опасно за човека. Не е ясно откъде е дошла заразата. Досега са унищожени 1300 животни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов обеща 1500 лв. средна  и 650 лв. минимална заплата до края на мандата
Борисов обеща 1500 лв. средна и 650 лв. минимална заплата до края на мандата
ДРУГИТЕ новини: Без телефони в училище
ДРУГИТЕ новини: Без телефони в училище