Агенцията за приватизация губи по 500 хил. лв на полугодие заради купувачи

Ведомството влага 1,5 милиона лева, за да събере глоби за 1 млн. лева от приватизатори-нарушители. Това показва отчета на агенцията за първите шест месеца на година. Депутати от икономическата комисия дадоха на ведомството един месец, за да предложи поправки в закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
преди 2 години
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
Агенцията за приватизация губи по 500 хил. лв на полугодие заради купувачи

Агенцията за приватизация и следприватизационен контроле е платила 1,5 милиона лева, за да събера 1 милион от неизрядни купувачи. Това показва отчета на ведомството, който беше представен пред парламентарната икономическа комисия днес. По думите на Митко Симеонов, изп. директор на ведомството общо приходите на агенцията възлизат на 3 млн. лева. 2,5 милиона от тях са получени след продажба на държавни активи. Останалите са дошли от неизрядни купувачи.

Агенцията е длъжна да следи приватизационните сделки, при които купувача е поел ангажимент с покупката на дадено предприятие или друг имот. Обикновено ангажиментите са финансови и социални - за определен брой инвестиции, запазване на дейността и запазване на работните места за определен брой години.

Голям проблем за държавата в момента са направените законодателни поправки в ресорния закон преди две години. Според тях отпадна правото на държавата да налага ипотеки и обезпечения на собствениците на предприятия, които не изпълняват задълженията си. Сега тези собственици, които не са били изрядни съдят Агенцията заради наложените обезпечения. Един от исковете е за 13 млн. лева, обяви Руси Статков от Надзорния съвет на ведомството.

От икономическата комисия дадоха срок на Агенцията за приватизация от един месец, за да предложат поправки в закона, с които да се компенсира отпадането на ипотеките и да се ограни броя на съдебните дела срещу държавата.

Топ 24
Най-четени