НОВИНИ

Агенцията за закрила на детето инициира Седмица на дигиталната грамотност

Тя ще продължи до 16-и февруари. Всяка година все повече деца стават жертви в социалните мрежи. В 15 града в страната са организирани тематични събития, за да се информират младите хора за опасностите, които ги дебнат в мрежата. Като част от инициативата е и излъчването на филма на журналиста от БНТ Надя Обретенова - „Кой е срещу теб в мрежата?“Началото беше днес с представяне на филма пред ученици от 11-то основно училище „Елин Пелин“ в Перник.

Мина Петрова
от Мина Петрова
20:41, 08.02.2018
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Случаите на деца, ставащи жертви на педофили или изнудвачи в интернет се увеличават, предаде репортерът на БНТ Мина Петрова. За 2017-та година в ГДБОП са регистрирани над 80 такива случаи.

За изминалата година, около 15% от децата, които са онлайн са били притеснени или уплашени от нещо, което са видели в мрежата, което е ръст с около 10% спрямо 2010 г.

Една трета от българските деца са общували онлайн с човек, когото не са срещали на живо, но още по-притеснително е ,че около една пета от тези деца са се срещали на живо с хора, с които първо са се запознали в интернет.

;

Най-важният съвет към децата в интернет е да внимават какво публикуват. Педофилите са навсякъде и активно разглеждат профили. Деца, които пускат провокативни снимки приковават тяхното внимание.

комисар Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления“, ГДБОП: Те ориентират тези т. нар. педофили за това, че това дете има необходимост от някакво внимание, от това да бъде номер 1 в училище, което разбира се, те използват по този начин и веднага се опитват да влязат в контакт с вас.

Педофилът използва умели психологични тактики, за да предразположи детето,след като се свърже с него.Може да го покани за видео чат, на който фалшиво лице демонстрира провокативно поведение. Това е предпоставка, за да поиска подобен видео или фото материал в замяна. Веднага щом го получи, най-често започва да изнудва детето за пари, многократно.Детето в никакъв случаи не трябва да изпраща сумата, която му поискат, а незабавно да сподели какво се случва.

;

Това са съветите на експертите към децата и родителите им - да сме наясно какво се случва в интернет и да внимаваме. А ако дете се сблъска с всякакъв вид насилие или изнудване онлайн, може да се свърже с експерти на телефон 116 111 по всяко време на денонощието.

;

Тормозът онлайн и офлайн между децата е нараснал значително през последните шест години. Около 30% от децата са били обидени или засегнати от връстник през последната година. Случаите на тормоз в интернет са 38% от общия брой, което е огромен скок от 25% през 2010 г.

На практика всички деца в България на възраст над 9 години (97%) са в интернет, като над 80% от тях заявяват, че ползват интернет през смартфони.

На днешното събитие в Перник присъстваха експерти от ГДБОП, Държавната агенция за закрила на детето, и областни управители. След излъчването на филма на Надя Обретенова - "Кой е срещу теб в мрежата?" децата задаваха своите въпроси и изказваха притесненията си пред експертите, които им даваха съвети. Нека да видим повече в следващия репортаж.

;
Деян Благоев, създател на приложението „Protect Your Kid“: През цялото време, мислете. Това никой не може да ви го вземе. Просто мислете и при първият ей толкова малък проблем, мама и тате.

Съветът към родителите е да се образоват и да имат дигитална грамотност. А ако детето им стане жертва на педофили и изнудвачи в интернет, се съветват да реагират спокойно и да потърсят помощ от полицията.

комисар Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления“, ГДБОП: В крайна сметка децата жертви на този тип престъпления не са били достатъчно внимателно обгрижвани и контролирани от компетентни родители.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма да има павилиони на главните алеи в Слънчев бряг
Няма да има павилиони на главните алеи в Слънчев бряг
Пьонгчанг преживява икономически бум заради Олимпиадата
Пьонгчанг преживява икономически бум заради Олимпиадата