COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Агнешкото поскъпва три пъти по пътя от фермата до магазина

На Великден по традиция на трапезата слагаме печено агне. Двайсет дни преди Великден започна търсенето на агнешко месо за празника. В момента цената на килограм живо тегло се търгува между 5 и 6 лева. В магазина обаче месото достига 15 лева за, което е три пъти повече.

от БНТ
08:34, 30.03.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

На Георги Стоименов от благоевградското село Логодаж сметката почти никога не излиза. Прекупвачите дават цена от 4.50 лева - 4.80 лева за килограм живо месо. Георги продава своите агнета по 6 лева за килограм. Твърди, че и тази цена е обидно ниска.

Георги Стоименов, животновъд: "Ако речем да направим сметката с молив, не излиза и това не излиза. Защо – ще ви кажа... Истината е тая, няма парички, всеки му се вижда скъпо, а и при 6 лева не излиза сметката. Но казвам ви пак, не водя сметка, защото, и тази сутрин разговарях с колегите, ако водиш сметка – трябва да се откажеш".

Kлиентите, които купуват цяло агне в магазина, са малко. То се предлага на цена 12.80 лева за килограм. Плешката се предлага за 13.30 лева за килограм, а агнешкият бут за 14.60 лв.

Александър Ханджийски, търговец: "Значи нашата фирма работи с фирми от цяла България, които изкупуват. Нашата фирма агнешкото минава през кланица задължително, българско, прясно, агнешко месо.С български печат... Надяваме се шефовете да са направили всичко възможно, да позволят на хората да могат да си позволят на тази цена.”

Търговците обещават да задържат цената за Великден, за да могат повече българи да сложат на празничната трапеза печено агнешко.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев се срещна с главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет
Президентът Радев се срещна с главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината