НОВИНИ

Агнешкото във Велико Търново достига до 16 лв./кг.

Седмица преди Великден вече започна усиленото търсене на агнешко месо за празника. Репортерска проверка на „По света и у нас" във Велико Търново пoказа, че тази година в магазините на места цената за килограм стига до 16 лева. Изкупната цена за живо тегло от производител обаче е 5 лева, което според фермерите не покрива дори разходите по отглеждането на животните.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
09:03, 31.03.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Лидия Ганадолска и синът ѝ имат ферма за овце и агнета в горнооряховското село Стрелец. Седмица преди празника, търговците купуват от тях килограм живо тегло за 5 лева.

Лидия Ганадолска - животновъд: От 25 до 30 килограма агънце варира на 5 лева, изкупната цена, ако примерно някое семейство реши да си купи от нас за празника, там стига до 5,50 най-високата цена.
Боян Ганадолски - животновъд: Няма достатъчно добра изкупна цена, за да имаме печалба, може би колкото да си покрием разходите през годината. Смятам, че до голяма степен вносът обърква българския пазар, хората предпочитат по-евтиното, а не по-качественото.

В търговски обекти, където се продава само българско агнешко месо, търсенето вече е започнало, а тази година цената варира между 13-16 лева.

Владислава Спасова - управител на магазин: Имаме си ферми където си отглеждаме и се доставя директно в магазина. Когато настъпи празникът цената се качва на живото тегло и затова цената в магазините скача, при нас е на 15 лева.
Полина Бошнакова - продавач: Плешката е 12,90 лв., бутчето е 13,90 лв., цената е както миналогодишната, главичките са на 3,50 лв.

Някои от хората признават, че заради високата цена, тази година няма да сложат агнешко на великденската си трапеза, но и са категорични, че не биха направили и компромис да купят вносно месо.

Висока е, 11-12 лв. беше миналата година. Нямам доверие на вносните меса.
Само от нашите специализираните магазини, които са и наши местни, които са.

От къде купувате?

От някой дето си има и отглежда, купувам си половинка или по-малко от половинка. Чисто е и гарантирано качеството, вносно не.

Неясен обаче и за животновъди, и за търговци, и за клиенти остава въпросът от къде идва почти тройната разлика в изкупната и крайната потребителска цена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Честит Лазаровден!
Честит Лазаровден!
Ресторанти в полския град Краков вече предлагат меню на брайловата азбука
Ресторанти в полския град Краков вече предлагат меню на брайловата азбука