НОВИНИ

Акад. Юлиан Ревалски е новият председател на БАН

Академик Юлиан Ревалски е новият председател на Българската академия на науките. Той получи 57 гласа "за" при гласуването в Общото събрание на Академията и ще замени на поста акад. Стефан Воденичаров.

bnt avatar logo
от БНТ
14:58, 01.12.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Изборът беше направен чрез тайно гласуване и с мнозинство поне от 52 гласа от списъчния състав на събранието.

В управленската си програма той ще работи за финансовото оздравяване на научната институция и повишаването на заплатите в Академията, като посочва, че средно сега те са с около 200 лева по-ниски от тези в страната, а в сравнение със средната работна заплата във висшите училища разликата била още по-голяма.

Новият председател обеща, че няма да прави съкращения и ще работи за установяване на трайни връзки с бизнеса, от където очаква да получи част от финансирането на дейностите. Ревалски ще работи и за увеличаване броя на докторантите, както и програмите да станат достъпни и за чужденци.

Академикът получи поста, след оспорвана битка с физика-сеизмолог и сегашен заместник-председател на институцията Николай Милошев. Очаква се акад. Ревалски да встъпи в длъжност на 6 декември.

акад. Юлиан Ревалски: Като акцент на програмата си поставям запазването и по нататъшното запазване на научния потенциал в БАН, защото всъщност това е най-ценното нещо, което се случва в Академията. Трябва упорито да работим да убедим нашите партньори от държавните институции, от Народното събрание, комисиите, които са ни ресорни, че без едно такова устойчиво финансиране от страна на държавата, научните изследвания ще се изгубят. А от това ще пострадат и образованието, здравеопазването и националната сигурност, които са приоритет в момента на правителството.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
14-годишно момче катастрофира с откраднат бус в Русе
14-годишно момче катастрофира с откраднат бус в Русе
Мая Манолова открива изложба за деца, пострадали на пътя
Мая Манолова открива изложба за деца, пострадали на пътя