Ако на изборите във Великобритания след месец консерваторите на Борис Джонсън спечелят, сагата Брекзит приключва. Това прогнозира в специално интервю за "По света и у нас" преподавателят от Лондонска школа по икономика и политически науки Иън Бег. Според него, неяснотата около напускането на британците е довела до негативни последици за икономиката и от двете страни на Ламанша, но България ще бъде сред най-слабо засегнатите европейски страни.

Вижте повече от Цветелина Йорданова.

Кампанията за предколедните избори на Острова вече започна, а премиерът Борис Джонсън се нуждае от мнозинство в парламента на всяка цена. Но как ще го постигне?

Проф. Иън Бег, преподавател в Лондонска школа по икономика и политически науки: Ние вече знаем каква ще е стратегията на Борис Джонсън и на консерваторите. Тя може да се събере в три думи: "Да приключваме с Брекзит!" Тази фраза се повтаря през последните 4-5 седмици. Донякъде прилича на онова, което се случи на референдума, когато фразата "Да си върнем контрола" отново от три думи беше в центъра на кампанията тогава.
- Но избирателите вече знаят какво следва. Какво ще е различното този път, в сегашната ситуация?
Проф. Иън Бег, преподавател в Лондонска школа по икономика и политически науки: Няма да е различно, защото "Да приключваме с Брекзит!" до голяма степен е слоганът, който стои зад решението за насрочването на изборите. А Борис Джонсън има същия съветник, който го съветваше и по време на референдума. Той знае много кратки и лесни за разбиране слогани. Очаквам всеки един от министрите да го повтаря отново и отново и отново.

Според специалиста, в момента е невъзможно да се предвиди какво ще е разпределението на силите в следващата Камара на общините, а от това зависи съдбата на Споразумението за напускане, договорено от Борис Джонсън.

Проф. Иън Бег, преподавател в Лондонска школа по икономика и политически науки : Ако има мнозинство на Консервативната партия, тогава Споразумението за напускане ще бъде одобрено от Камарата на общините. Никой не се съмнява и грам в това. Това ще е краят на сагата. Ако консерваторите нямат мнозинство, тогава объркването започва отначало.

Ако консерваторите спечелят, напускането ще стане до или преди 31 януари, категоричен е специалистът. Но надвисналата неяснота води до икономически загуби и за двете страни.

Проф. Иън Бег, преподавател в Лондонска школа по икономика и политически науки: Влиянието върху британската икономика ще е отрицателно, то вече е. БВП е с 2-3% по - нисък, отколкото би бил без Брекзит. За ЕС ефектът е по-малък като цяло, а загубите са много неравномерни. Например, България е от страните, най-слабо засегнати от Брекзит, докато Ирландия е от най-губещите, тъй като нейната търговия е в много голяма степен с Обединеното кралство, затова и там страхът от Брекзит е най- голям.

Според него, икономическите последици не могат да се предвидят напълно, защото преговорите за бъдещите търговски отношения тепърва предстоят и няма да се по-лесни от тези досега.