НОВИНИ

Активни потребители: Играчките тип „желе“ са опасни за здравето на децата

Детските играчки от типа “slime”, по-известни като „желе“, „слуз“ или „лепкава каша“, са опасни за здравето на децата, сочи изследване на Българскана национална асоциация „Активни потребители“. В последната година в ЕС са забранени 40 играчки-желета с опасно съдържание на елемента „Бор“, а нарочен тест на подобни играчки на българския пазар открива шест вида със съдържание на опасния елемент, съобщиха от Асоциацията.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:30, 12.04.2019
Чете се за: 01:20 мин.
У нас
активни потребители играчките тип желе опасни здравето децата

През последната година в европейската система за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти (Rapex) са оповестени около 40 случая на открити и забранени опасни детски играчки от същия тип.

В изследването експерти на Асоциацията са закупили 9 играчки, обозначени от производителите като „slime”, по-известни у нас като лепкава каша, които са били изпратени за анализ на съдържанието на метали в независима лаборатория. От изследваните 9 проби, в 6 се установява наднормено количество на химичния елемент Бор. При лимит от 300 мг/кг, в тях се измерват от 304 до 1007 мг/кг, като последното е над 3 пъти над разрешеното.

При другите четири измервани метала, (никел, кадмий, арсен и олово) не са установени наднормени количества, Въпреки това, в 3 от продуктите е имало стойности, близки до разрешените лимити.

Според изследването на Асоциацията нито един от етикетите на участвалите в изпитването продукти не отговаря напълно на изискванията. Най-сериозното отклонение е отсъствие на информация за съдържанието и компонентния състав, което е установено при 7 от 9-те марки. При почти всички играчки, текстът на етикетите е прикрит и/или изписан с много дребен шрифт, и на практика е нечетлив за потребителите. В няколко от продуктите липсва предупреждение срещу поглъщане, което е особено актуално точно за този тип играчки, които лесно могат да бъдат объркани с храна/дъвка от децата.

От Асоциацията съобщават още, че в Европейската система за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти още през януари 2019 г. е отбелязано присъствието на вредния за здравето елемент Бор, а подобни играчки за децата са напълно забранени в Люксембург. В България подобни играчки се продават свободно в интернет и в магазини от голяма детска верига.

Експертите напомнят, че тези играчки се произвеждат в Китай, не съответстват на изискванията на единното европейско законодателство, описани в Директива 48/2009, и препоръчват на родителите да се въздържат от покупката и употребата на такива играчки.

Резултатите от проучването на „Активни потребители“ са подадени като сигнал към националния контролен орган - Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, като единственото адекватно решение е изтеглянето на играчките от пазара.

В проучването са включени 9 марки детски играчки тип "slime" (желе, слуз или лепкава каша), закупени от търговски вериги в София или поръчани по интернет през месец март 2019г. Лабораторно е определено съдържанието на 5 химически елемента, метали – Бор, Никел, Арсен, Кадмий и Олово и е съпоставено с референтните стойности за максимално допустимите граници на металите са съгласно Директива 48/2009 на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празничен блок по БНТ за 140 години от приемането на Търновската конституция
Празничен блок по БНТ за 140 години от приемането на Търновската конституция
Образуваха досъдебно производство за запалените къщи в Габрово
Образуваха досъдебно производство за запалените къщи в Габрово