НОВИНИ

„Активни потребители“: Индустриално произведените козунаци са с ниско качество

В козунаците тази година не са открити синтетични багрила, но изобилстват от Е-номера и заместители. Това показва проучване на „Активни потребители”, което анализира състава на индустриално приготвени козунаци. Информацията е извлечена от етикетите, т. е. от това, което самите производители са декларирали. Отделно е проведен и лабораторен тест за наличие на оцветителя Е102 (тартразин). В проучването са включени 16 марки козунаци, закупени от търговски вериги и "женския" пазар в София през месец март 2018г.

„Активни потребители“: Индустриално произведените козунаци са с ниско качество
bnt avatar logo
от БНТ
16:40, 01.04.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

От 16 марки козунаци, при една напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите. Такова нарушение се наблюдава много често при предлагането на непакетирани предварително храни като приготвяните на място във веригите хлебни изделия и готови топли и студени храни.

Резултатите също така показват, че в 11 от 16 марки липсва краве мляко, а при една марка са спестени и яйцата или друг техен заместител.

Пестенето от класически съставки води до добавяне в козунаците на „модерни“, индустриално произведени суровини. Усреднено във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина, казват от „Активни потребители“. Усреднено във всяка търговска марка се съдържат 6 добавени Е-номера. Те са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други.

В повечето търговски марки козунаци отсъства краве мляко, а в една дори и яйца или техни заместители, допълват от асоциацията.

Продаваните индустриални козунаци са нискокачествен заместител на оригинала, заявяват от „Активни потребители“. Вложените суровини/заместители/добавки и технология на производство са тотално различни от традиционната рецепта, като от асоциацията призовават тази тенденция де се обърне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По последни данни: Китайската космическа станция ще падне в Сомалия
По последни данни: Китайската космическа станция ще падне в Сомалия
Ердоган обвини Нетаняху, че ръководи „терористична държава“
Ердоган обвини Нетаняху, че ръководи „терористична държава“