Избирателната активност в Бурса е доста по-ниска от тази на президентските избори. Гласуването там преминава доста напрегнато, каза специалният ни пратеник Александър Марков.

Изборният ден вероятно ще бъде удължен с един час заради големите опашки и прекъсването на гласуването в някои секции заради нарушения. Големи опашки има пред всички Секционни избирателни комисии. В Бурса те са 8. Имащите право на глас са 50 000 души. Към 13 часа в Бурса бяха гласували 2000 души и 4000 - в Истанбул.

Със скандали започна изборният ден в СИК. Големите спорово през деня бяха по колко човека да бъдат пускани в СИК да попълват декларации за гласуване. Повечето комисии допускаха по 3-4 човека. Много хора изпитваха затруднение при попълването на тези декларации, както на президентските избори. Изборният ден беше прекъсна в една от секции в Нилюфер, където влизаха с предварително попълнени декларации. Комисиите ги връщаха, а те влизаха отново с декларации, скрити в джоба.

В една от секциите се появиха агитационни материали. Втора секция в Бурса беше с преустановено време за гласуване заради незапечатана урна. Има жалби от председатели на секционни комисии, за да се пускат повече хора, за да им се помогне да се попълнят декларациите, имаше и контражалби.

В една от секциите се наложи да влезе полицията, за да изведе нахлули избиратели, които не издържаха да изчакат дългите опашки.

Вижте прякото включване на специалния ни пратеник в Бурса Александър Марков.