НОВИНИ

Актьори се борят да спасят училището в село Русаля

Вече 4 години над 20 талантливи деца от социално слаби семейства намират безплатно дом и подкрепа в единственото по рода си частно училище пансион във Великотърновското село Русаля. То е създадено по идея на актьорите Анимари Димитрова и Златко Златков, които решили да се посветят на благородната кауза да помагат на даровити деца. Училището обаче до момента не получава финансова подкрепа от държавата, а двамата разчитат единствено на дарения, за да оцелее.

bnt avatar logo
от БНТ
19:01, 05.03.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Анимари Димитрова и Златко Златков разказват, че благодарение на актьорската си работа през годините неведнъж са се сблъсквали с живота на децата зад стените на социалните домове. Затова преди 4 години създали частното училище за даровити деца от бедни семейства в село Русаля, в което освен безплатно образование да получат дом и подкрепа.

Анимари Димитрова: Идеята ни е да вземем деца от цяла България, намерихме едно малко, но хубаво училище, което да преустроим и по наша идея, мечта да изградим един хубав училищен комплекс.

Двамата в началото вярвали, че в каузата им ще повярват много хора, които ще помогнат училището за даровити деца да съществува. Днес обаче се справят сами с всичко, а добрите хора, които помагат, са все по-малко, а съществуването му – все по-трудно.

Златко Златков: Ние лягаме и ставаме с мисълта как да оцелее училището. Аз не знам, ако има човек, който е получил толкова много не-та в търсенето на средства за училището, сигурно би се отказал.
Анимари Димитрова: Месечно тази година ни е около 25 000 лева бюджетът, оптимално събран бюджет. В момента се борим как да си платим храната примерно за предния месец.

Двамата обаче са категорични, че няма да се откажат от каузата си да направят живота на децата по-пъстър и по-добър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов е провел телефонен разговор с Владимир Путин
Премиерът Борисов е провел телефонен разговор с Владимир Путин
Пътят София-Самоков остава затворен заради свлачище
Пътят София-Самоков остава затворен заради свлачище