НОВИНИ

Актьорът Иван Пасков: ​Няма агресивни кучета, има безотговорни стопани

Няма агресивни кучета, има безотговорни стопани. Това е мнението на актьора Иван Пасков, който от години се занимава с кучета. Случай от началото на седмицата в Ловеч с нахапано от хъски дете отново повдигна въпросите умеем ли адекватно да възпитаваме домашния си любимец и пренебрегваме ли собствената си безопасност в компанията на непознато куче.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
12:42, 01.09.2018
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

От дългогодишната си работа с кучета, актьорът Иван Пасков се е убедил в едно - те могат да дадат истинска и безрезервна любов. Често обаче хората допускат грешки в грижата за домашния си любимец.

Иван Пасков - актьор: "Хората, когато си взимат куче, трябва добре да преценят дали имат възможност, дали имат време да се занимават с това кученце. То не е просто плюшена играчка, която да си мачкаме вкъщи. Има неговите потребности и това е първото нещо, което хората грешат, когато си взимат кученце".

Според Иван Пасков, никои породи не бива да се заклеймяват като агресивни, тъй като всичко е индивидуално.

Иван Пасков - актьор: "Това много зависи от стопанина. За мене няма лошо куче, има лоши стопани. Няма тъпо куче, има невъзпитано куче".

Доказателство за това е любвеобилният ротвайлер Орсън. Собственичката му е категорична, че породата е характерна не с нападателен характер, а с желание да учи и да бъде до човека.

Милена Дойчева - собственик на ротвайлер: "Вродено им е да държат на дисциплината. Това да има ред и спокойствие. И може би оттам идва заблудата, че това са кучета, които са агресивни. Те съвсем не са такива, ако има контрол, разбира се".

Време, внимание и контрол са неща, които понякога собствениците на кучета пренебрегват. Нападенията на кучета всъщност са човешки грешки, смята Иван Пасков.

Иван Пасков - актьор: "Куче ухапа човек. Това е все едно да кажем пистолет застреля човек. Всъщност това са човешки грешки. Човекът не разсъждава правилно, изпуска контрола върху кучето."

И хората без домашни любимци често пренебрегват собствената си безопасност, търсейки контакт с куче без разрешение на стопанина му.

Пенка Дечева - собственик на куче: "Съгласете се, че и вие, както си вървите по улицата и ако някой ви връхлети и започне да ви гали и въобще да е някакъв близък контакт, най-малкото ще се смутите".

Пенка Дечева е убедена, че кучета стават агресивни вследствие на контакти с хората - било то стопани или с минувачите на улицата. Обикновено стават нападателни, ако към тях е имало такова отношение.

Иван Пасков - актьор: "Не можем да излизаме вечно от презумпцията "Ами то е много добро, то никога досега не го е правило". Ние сме длъжни да вземем предпазни мерки и за друг човек, и за деца, и включително за нашето куче. Ние трябва да сме отговорни. Ние трябва да сме отговорни".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дамско рали в Гълъбово
Дамско рали в Гълъбово
Преди новия сезон: Как да изберем най-икономичното отопление за зимата?
Преди новия сезон: Как да изберем най-икономичното отопление за зимата?