НОВИНИ

Акцентите след срещата на премиера Борисов с генералния секретар на НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че приветства усилията на България да достигне 2% от БВП разходи за отбрана, каквито са изискванията на Пакта. Столтенберг заяви, че трябва да се подготвим за един все по-несигурен свят с излизането на Русия от Договора за ракетите със среден обсег. Премиерът Бойко Борисов заяви, че със Столтенберг не са обсъждали енергийни проекти, визитата не съвпада с предстоящото посещение на руския премиер Медведев у нас и, че България не е Троянският кон на Русия в НАТО. Вижте повече подробности от прякото включване на репортера Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
12:10, 01.03.2019
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Йенс Столтенберг заяви, че НАТО оценява лоялността и ангажиментите на България като съюзник на НАТО и благодари на страната ни, че е поставила началото на процеса на присъединяването на Република Северна Македония към Алианса. Той допълни още, че светът е поставен в нова глобална фаза на несигурност след новите поколения ракети на Русия, които могат да бъдат прихванати много трудно.

Йенс Столтенберг, ген. секретар на НАТО: В един все по- непредвидим свят е важно за нашите приятели и съюзници да бъдем по-ефективни в борбата с различните предизвикателства пред сигурността. Това включва нарушаването от Русия на договора за спиране на използването на ракети със среден и малъг обсег. Този договор съществува от десетилетие, ние не искаме да има нова Студена война, затова призоваваме Русия да спазва този договор. В същото време, трябва да сме подготвени за един свят без този договор.
Бойко Борисов, министър-председател на България: По енергийни проекти не сме разговаряли, не са поставяни такива, за да говорим за НАТО и енергийни проекти. Нещо повече, вие чухте, искаме и търсим диалог с Русия, и в същото време трябва да сме максимално силни, за да може да сме равностойни и с превес в разговора. Трето - приближаването на НАТО на акваторията на Черно море, винаги съм бил против извън военните учения, които се водят там и те трябва да се водят, все по-често, все по-мащабно, за да покажем, че можем да охраняваме Черно море и надеждно, но България е от страните, които имат развит туризъм. Затова ние с генералния секретар се обединихме върху идеята максимално да използваме силата, дипломацията, взаимните си връзки и възможности, да не влезем в нова надпревара във въоръжението и тези чудовищни ракети, които години наред ще трябват, за да се намерят съответните противодействия на ракетните ни войски на НАТО. Не само, че България, не е Троянският кон на Русия в НАТО, точно обратното - България е от най-дисциплинираните, лоялни членове на НАТО.

След срещата с премиера Бойко Борисов, генералният секретар на НАТО пристигна в президентството за среща с държавния глава Румен Радев. В началото на срещата президентът посочи, че България придвижва напред трите проекта за реализация на българската армия.

Румен Радев - президент на Република България: Осъзнаваме, че реализацията на тези три проекта не решава въпроса с модернизацията на армията ни. Това е сложен процес. Надяваме се да продължим да работим по въвеждането на политическите цели на НАТО 2019-та по възможно най-добрия начин.

Това е второ посещение на Йенс Столтенберг в България, след като пое поста генерален секретар на НАТО през 2014 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медицински сестри от цялата страна излязоха на национален протест
Медицински сестри от цялата страна излязоха на национален протест
Ананиев: В лечебните заведения ще постъпи ресурс за увеличение на заплатите
Ананиев: В лечебните заведения ще постъпи ресурс за увеличение на заплатите