НОВИНИ

Акцентите в Стратегията за развитие на културата през следващите 10 години

Първо обсъждане на Стратегията за развитие на културата през следващите 10 години. Творческата мобилност, защитата на интелектуалната собственост и съвременните форми на изразяване са сред приоритетите в документа. Днес експерти и ръководители на културни институти предложиха промени в частта, отнасяща се до нематериалното културно наследство и визуалните изкуства.

Айше Сали
от Айше Сали
18:28, 17.04.2019
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Проектодокумент от 100 страници задава посоката на развитие на културата. Връзката й с туризма, икономиката и териториалното развитите са сред предложенията в стратегията. Сред по-интересните идеи пък е предоставянето на концесия на недвижими културни ценности.

Румен Димитров, зам.-министър на културата: През годините неведнъж са правени опити за изработване на подобен тип документ, но за съжаление до днес той все още не е напълно разработен и приет.

Оценката на експертите е добра, но не липсват и препоръки.

Проф. Николай Овчаров, археолог: Културното наследство трябва да се развива чрез европейските проекти, което правим доста успешно в последно време, естествено с намесата на общините.
Найден Тодоров, директор на Софийската филхармония: Ние в България не сме много наясно по кой път искаме да тръгне културата - по пътя на Европа, в който държавата има доста активно участие или по пътя на Америка, където всичко функционира на проектен принцип. В тази стратегия са заложени и двата модела.
Гл. ас. д-р Ива Станоева, Институт за етнология и фолклористика при БАН: Да се пренапише частта за нематериалното културно наследство. Да се стимулират хората, носителите да го опазват.

Разумните предложения ще бъдат част от новата стратегия. Но преди окончателното й приемане предстоят още тематични дискусии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова: Гражданите победиха за качеството на храните
Мая Манолова: Гражданите победиха за качеството на храните
Сестрите от манастира Св. Елисавета в Раковски се готвят за визитата на папата
Сестрите от манастира "Св. Елисавета" в Раковски се готвят за визитата на папата