НОВИНИ

Спецакции на прокуратурата в „Кинтекс“ и „Захарен комбинат“ - Пловдив

Държавното обвинение разследва безстопанственост в "Кинтекс". По-рано днес ДАНС и Специализараната прокуратура обискираха офисите на държавния оръжеен търговец. За нередностите са сигнализирали служители на Агенцията за държавна финансова инспекция. На този фон спецакция на прокуратурата се проведе днес и в "Захарен комбинат" - Пловдив.Вижте повече в прякото включване на Тихомир Игнатов:

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:07, 28.03.2019
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Досъдебното производство срещу „Кинтекс“ е стартирало в началото на месец февруари тази година. В прокуратурата са постъпили сигнали за нарушения на някои от договорите на държавния оръжеен търговец. Според прокуратурата от „Кинтекс“ плащали милиони левове неустойки заради некачествена продукция. Порочната практика продължила две или три години. Става въпрос за поръчки, реализирани от три предприятия. По неофициална информация, едно от тези предприятия е ВМЗ „Сопот“.

Рано тази сутрин ДАНС и прокуратурата претърсиха офисите на „Кинтекс“. Иззети бяха множество документи, свързани с оръжейни сделки. Според прокуратурата държавният оръжеен търговец не е потърсил неустойки за некачествена продукция на български производители.

Иван Гешев, заместник-главен прокурор: Българският производител, съвсем случайно, или поне няколко от тях да кажем некачествено изпълняват тези оръжейни доставки в резултат, на което външният потребител на услугата, да кажем Индия, начисляват съответни неустойки, които се плащат от „Кинтекс“. Въпросът е, че „Кинтекс“ не прави нищо, за да възстанови тази щета.

Според прокуратурата нанесените щети са за милиони левове. Оттам уточниха, че разследването е насочено срещу представители на предишното ръководство на „Кинтекс“. Утре от държавното обвинение трябва да решат дали и на кои лица ще бъдат повдигнати обвинения.

Иван Гешев, заместник-главен прокурор: За всякакво оръжие става въпрос. Не искам да изпадам в подробности. Доставчиците на тази продукция основно, за които са констатирани такива нарушения са три. Няма да цитирам имена, защото може да не съм напълно прецизен.
;

Акция днес имаше и в „Захарен комбинат“ - Пловдив. От държавното обвинение заявиха, че тя е свързана с разследването срещу семейство Арабаджиеви. Претърсени са общо 7 адреса, разследващите са открили документи, свързани с офшорни операции. Обвинение ще получи директорът на комбината, който е на свобода под гаранция от 250 000 лева. От прокуратурата заявиха, че днес са получили доказателства от испанските власти, свързани с разследването на семейство Арабаджиеви.

Иван Гешев, заместник-главен прокурор: Има документи има финансови средства, има 26 телефона. Значи то е било като телефонна централа, не знам как са ги помнили хората. Арабаджиеви ли са ги ползвали? Намерени са в помещенията, които са обитавали. Когато се направят експертизи ще се види. Конфискувани са 50-60 хиляди евро джобни пари.

Все още не ясно кога семейство Арабаджиеви ще се завърнат в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Солскяр подписа 3-годишен договор с Юнайтед
Солскяр подписа 3-годишен договор с Юнайтед
Управленски рокади: Даниела Дариткова е новият председател на ПГ на ГЕРБ
Управленски рокади: Даниела Дариткова е новият председател на ПГ на ГЕРБ