НОВИНИ

Акция в 4-то РПУ: Разследват полицаи за корупция и изнудване на търговци

Акция на полицията и спецпрокуратурата - в София бяха задържани петима служители на реда от сектор "Икономическа полиция" в Четвърто Районно управление. Те са разследвани за корупция и изнудване на търговци, работещи в столичния квартал "Лозенец".

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:00, 23.01.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Схемата, по която действали задържаните полицаи е прилагането на така наречената "такса спокойствие"- търговци са били принуждавани да си плащат, за да не бъдат проверявани за нарушения.

Иван Гешев - зам.-главен прокурор: "Натискане, изнудване на дребни собственици на различни заведения в района на Четвърто районно за плащане на месечна такса и в резултат на това, че тези такси явно са непосилни за някои от тях, се случи това, което виждате".
Ивайло Иванов - главен секретар на МВР: "Различни са били сумите, които са били искани. Мога само да кажа, че са били водени и преговори за уточняване на тази сума".

Разследваните полицаи са били задържани по време на работа. Единият от тях е на ръководна позиция. Информацията за организираната престъпна група, действала под пагон, достигнала до МВР по няколко канала. От колко време, обаче, е действала тя, от полицията все още не съобщават. От МВР и прокуратурата признаха, че и в техните редици имат проблеми.

Иван Гешев - зам.-главен прокурор: "Факт е, че тези проблеми трябва да бъдат вкарани в някакъв здравословни рамки. Като използвам термина "здравословно", съм сигурен, че това нещо ще е доста здравословно за цялата правоохранителна система поне в един продължителен период от време, в рамките на София със сигурност".

Предстои да бъде преценено на колко от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата излезе с още детайли по случая „Йончева“
Прокуратурата излезе с още детайли по случая „Йончева“
Мадрид под блокада: Масова стачка на таксиметрови шофьори
Мадрид под блокада: Масова стачка на таксиметрови шофьори