НОВИНИ

Акцизът за нагреваеми цигари се увеличава с 50% от 1 октомври

Това решиха депутатите от бюджетната комисия към парламента.Цената им,обаче,засега ще остане непроменена. Депутатите се отказаха и от затягане на контрола на производителите на бира. Предстои текстовете да бъдат гласувани и в пленарната зала.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:07, 24.07.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Депутатите се отказаха от идеята да изравнят акциза на обикновените цигари с този на нагреваемите. Причината обаче не била натиск от компаниите, вносителки на тези продукти, увери председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия към парламента: Категорично фирмите не са причината, а силната обществена реакция, която мен ме изненада страшно много. В крайна сметка ние сме тук, не за да налагаме едно или друго свое решение, а да се съобразяваме и с общественото мнение.

Тя обясни, че се очаква от есента още две компании да стъпят на пазара на нагреваеми цигари. Самите тютюневи дружества не планират да вдигнат цените им още от октомври, научи БНТ.


;

Менда Стоянова се отказа и от идеята за въвеждане на бандерол за наливната бира в съдове над 5 литра, както предлагаше преди седмица.

Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия към парламента: След като направихме проучване аз лично на място, видяхме, че на този етап технически е невъзможно производителите на бира да изпълнят това изискване.
;

От БСП гласуваха срещу промените в закона за акциза като ги определиха като незаконни.

Румен Гечев, депутат от БСП: Това решение противоречи на закона за обществените финанси на Република България и противоречи на нормативните актове на Народното събрание, тъй като вие видяхте няма никакви разчети - няма никакви числа, един твърди, че ще съберем три милиона, аз мога да твърдя, че ще съберем три лева - къде са им сметките, няма ги.

По думите на Менда Стоянова, това няма да е последното увеличение на акциза на награваемите цигари, планира се ново поетапно от началото на следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава изплащането на обезщетенията заради чумата по стадата у нас
Продължава изплащането на обезщетенията заради чумата по стадата у нас
В Русия е арестуван учен от космическата агенция Роскосмос
В Русия е арестуван учен от космическата агенция Роскосмос