НОВИНИ

Албания потъна в скръб за жертвите на мощното земетресение

Потънала в скръб и с извънредно положение в най-засегнатите райони, Албания се бори с последиците от мощния трус.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:28, 27.11.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Мигът, който просълзи албанците и върна надежда им, макар и за кратко. Тази сутрин в Дуръс гръцки спасители успяха да извадят жив 19-годишен мъж от руините на двуетажен хотел.

С настъпването на вечерта, обаче, надеждите започнаха да отстъпват пред скръбта и отчаянието.

А за спасителите започна зловещата надпревара с времето.

Давор Видович, командир на Сръбския спасителен екип: Готови сме. Тук трябва да открием двама души, които се водят за изчезнали.
Младен Винкович, командир на Хърватския спасителен екип: В 1 часа през нощта кучетата попаднаха на следа, но се оказа, че под отломките няма хора. Опитваме се да открием дъщерята на едно семейство. Предполагат, че е в тази разрушена къща.

Премиерът Еди Рама предупреди сънародниците си, че данните за жертвите не са окончателни и, че броят на загиналите вероятно ще се увеличи. На извънредно заседание на правителството беше обявено извънредно положение в Дуръс и Тирана.

Еди Рама, премиер на Албания: Извънредното положение се въвежда в периметъра на двата района, които са директно засегнати и където раните са най-широко отворени. Извънредното положение не е просто въпрос на финанси, а и серия от мерки. Това означава получаване или създаване на ново ниво на управление за период от 30 дни.

В съседно Косово също е ден на траур. Граждани, футболни отбори събират помощи за Албания. Властите в Прищина дариха на Тирана 500 хиляди евро и премахнаха тол таксите по магистралата за Албания, докато се нормализира обстановката.

Потънала в скръб, сполетяната от бедствие страна се готви за нощта. За хиляди хора тя отново ще е на открито - в импровизирани палаткови лагери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Правят нови палатки за бедстващите в Тумане
От нашите пратеници: Правят нови палатки за бедстващите в Тумане
Хронология на пожара в Пирогов, отнел два човешки живота
Хронология на пожара в "Пирогов", отнел два човешки живота