НОВИНИ

Албания, Сърбия и Северна Македония ще облекчат условията за пътуване

В Нови Сад лидерите на Албания, Сърбия и Северна Македония се договориха да облекчат значително условията за пътуване на гражданите си и търговията със стоки между тях. Планът трябва да влезе в сила до 2021 година.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:20, 10.10.2019
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Планът, станал известен с името "Мини Шенген", предвижда гражданите на трите страни да преминават през границите само с лична карта, а движението на стоки, услуги и капитали да се улесни значително. Отварянето има за цел да стимулира икономическото развитие на Балканите. И трите страни се стремят към присъединяване към Европейския съюз. Сърбия вече води преговори, Скопие и тирана очакват решението на Брюксел за начало на процеса.

Александър Вучич, президент на Сърбия: Ние сме на различни етапи от европейския път. Те са ни приятели, но ние сме суверенни и отговорни страни. Не се нуждаем от ментори, способни сме да се грижим за себе си.
Еди Рама, министър - председател на Албания: Решихме до края на 2021 година тази зона, със страни от Западните Балкани, да е територия, където четирите свободи са не само цел, към която се стремим, а реалност.

Зоран Заев изтъкна предимствата на плана за региона.

Зоран Заев, министър - председател на Северна Македония: С този план Балканите ще са по-уважавани в света, по-конкурентноспособни и по-привлекателни за собствените си граждани, за да останат тук.

Бившият ни посланик в Албания и Косово Боби Бобев коментира в Сутрешния блок на БНТ, че освен икономическите ползи, има и други.

Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово: Не е излишно, не е излишно да се търсят пътища за активно сътрудничество на Балканите, най-малкото защото това подобрява политическата атмосфера, засилва атмосферата на доверие между отделните страни.

Следващата среща на лидерите е на 10 ноември в Охрид, тогава да се присъединят към плана ще бъдат поканени и други балкански страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 6500 транспортни фирми у нас може да фалират заради пакета Мобилност
Над 6500 транспортни фирми у нас може да фалират заради пакета "Мобилност"
Какъв е профилът на родителите склонни да изоставят дете?
Какъв е профилът на родителите склонни да изоставят дете?