НОВИНИ

Александрина Пендачанска се завръща у нас за специален концерт

В Деня на Европа тя ще е един от солистите на Военния реквием на Бенджъмин Бритън. Произведението е написано, за да отбележи края на Втората световна война и е малко познато у нас. Концертът ще е наистина грандиозен, защото творбата ще бъде изпълнена от два симфонични оркестъра, хоровата капела, смесения хор на БНР и детския радиохор. Повече - от Миглена Стойчева и Недялко Данов.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева оператор: Недялко Данов
10:08, 07.05.2017
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Не е случайно, че точно Бенджъмин Бритън създава този Военен реквием. Композиторът е убеден пацифист и по някакъв свой начин възприема себе си като жертва на ужасите, които Втората световна война носи на Европа. Музиката на произведението му е наистина внушителна, може би за да въплъти в себе си неимоверните усилия на европейските нации да извоюват мира на континента.

"То е написано и замислено като произведение на помирението, като Бритън го посвещава на четирима от своите най-близки приятели, трима от които са загинали по време на Втората световна война".

Премиерата на Военният реквием се състои като част от освещаването на изградената наново катедрала в Ковънтри, която е напълно унищожена от бомбардировките по време на войната. Композиторът иска да заличи границите между враждуващите нации и избира първите изпълнители да са певци от държави, които са били в различни лагери по време на войната - руско сопрано, английски тенор и немски баритон.

"Това произведение е много интересно и не е изпълнявано в България така, както заслужава, не е достатъчно известно. Те ме поканиха за съвсем друго нещо и аз казах Защо не помислите и върху този вариант?"

Докато е в България, Александрина Пендачанска готви нова роля - на графинята от "Сватбата на Фигаро". Има своя причина да посяга към тази партия.

"Аз винаги гледам особено след много тежки роли като лейди Макбет и Амелия, която пях непосредствено преди това да се върна обратно към Моцарт, защото дисциплината, която е необходима, за да се пее Моцарт, е изключително полезна вокално за гласа".

Удоволствието да чуят Александрина Пендачанска ще имат всички, които на 9 май ще изберат да отбележат Деня на Европа с концерта в Зала България. Заедно с нея на сцената ще бъдат тенорът Магнус Уокър и баритонът Карстен Мевес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте тази вечер по БНТ: Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син
Гледайте тази вечер по БНТ: "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син"
Реставрират лъва от паметника на Шипка
Реставрират лъва от паметника на Шипка