COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Александър Андреев, ЦИК: Организацията на евроизборите протича нормално

Организацията на изборите за Европейски парламент протича нормално, а новите членове на Централната избирателна комисия участват пълноценно в работата ѝ. Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ1 говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев. Той заяви, че коалицията на АБВ, чието име „Коалиция за България“ породи спорове с БСП, е вече регистрирана за европейските избори.Целия разговор гледайте във видеото:

от БНТ
08:30, 10.04.2019
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

В 17.00 часа на 10 април изтича крайният срок за регистрация на партиите в Централната избирателна комисия за участие в европейските избори на 26 май, а инициативните комитети имат време до 15 април да подадат своите документи в ЦИК.

Организацията на изборите за ЕП протича нормално и всичко е в срок, а новите членове на ЦИК участват пълноценно в работата ѝ, заяви говорителят на Комисията Алекасндър Андреев. Обществената поръчка за машините за машинно гласуване също тече в срок - когато бъде обявена, ще започне събирането на оферти, като срокът за предоставянето им е 16 април, допълни той.

;

До момента са подали документи за регистрация 9 партии, като от тях към момента са регистрирани 3. Коалициите са 8, като от тях са регистрирани 4, а инициативните комитети са 6, всички от които са регистрирани.

И тази година гражданите могат да проверят в сайта на ЦИК дали са включени в списъците за подкрепа на партии, коалиции и иницативни комитети, напомни Андреев.

Кандидатите на европейските избори отново имат право да използват медийни пакети, като ЦИК скоро ще излезе с решение за условията и реда на предоставянето им. Предоставянето на дарения за тези избори може да се предоставят и от граждани на страни членки на ЕС, които пребивават в страната, но размерът им не може да надвишава 10 000 лв. на година, напомни Андреев.

;

„Коалиция за България“ на АБВ, около чието име се породиха спорове с БСП, е регистрирана в ЦИК, заяви Андреев. И двете страни са предоставили документи за регистриране на марката „Коалиция за България“, но становището на ЦИК е, че притежанието на марката не е въпрос, относим към регистрацията съгласно Изборния кодекс, допълни говорителят на комисията.

По въпроса дали Евгения Банева и Десислава Иванчева могат да се кандидатират за евродепутат, Александър Андреев напомни, че всеки гражданин има право да се регистрира като кандидат, ако е подкрепен от инициативен комитет и отговаря на условията за пасивното избирателно право - да е навършил определена възраст, да има постоянен адрес на територията на България или на друга държава-членка на ЕС и да не е изтърпял мярка лишаване от свобода или да е поставен под запрещение. В случая с Десислава Иванчева, тя не изтърпява наказание „лишаване от свобода“. Александър Андреев заяви, че ако казусът се разрасне, ЦИК ще излезе с решение.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Няма доказан случай на коронавирус у нас (ОБОБЩЕНИЕ)
Няма доказан случай на коронавирус у нас (ОБОБЩЕНИЕ)
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Време за театър
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Време за театър