НОВИНИ

Как си разпределиха министерствата в Германия

Консерваторите на Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц най-после се споразумяха за коалиционно правителството. Преговорите започнаха в началото на годината.Подробности за успешния финал от Александър Андреев от Дойче веле.

bnt avatar logo
от Александър Андреев, Дойче Веле
17:04, 07.02.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Вчера зрителите на „По света и у нас" чуха Ангела Меркел да казва, че коалиционното споразумение изисква и от двете страни мъчителни компромиси. Днес научихме за един от тези мъчителни компромиси, които е трябвало да направят християндемократите: двете ключови министерства, на финансите и на външните работи, ще бъдат ръководени от социалдемократи.

Финансовият ресор, който е най-важният в новото правителство, защото ще управлява огромната сума от 46 милиарда евро допълнителни данъчни приходи през мандата, ще бъде оглавен от Олаф Шолц, досегашен кмет на Хамбург и една от най-силните фигури в партията.

Външен министър най-вероятно ще бъде Мартин Шулц, но това още не сигурно.

Министър на вътрешните работи не случайно ще бъде тъкмо лидерът на ХСС Хорст Зеехофер, който е привърженик на особено строгата политика към бежанците и мигрантите.

Социалдемократите получават общо 6 министерства, сред които и труда и социалните въпроси, а християндемократите ще ръководят министерството на икономиката в лицето на досегашния шеф на кабинета на Меркел Петер Алтмайер, отбраната - сегашната министърка Урсула фон дер Лайен запазва поста си - здравеопазването, образованието, селското стопанство.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Убедена съм, че коалиционният договор, който постигнахме, може да бъде основата на добро и стабилно правителство, от което се нуждае нашата страна и което между другото много хоро по света очакват от нас.

Християндемократическият и Християнсоциалният съюз няма да подлагат споразумението на повече гласувания, докато социалдемократите ще проведат допитване до членската си маса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Училище изрисува двора си с образователни игри за децата
Училище изрисува двора си с образователни игри за децата
Авария на Рилския водопровод остави три столични района без вода
Авария на Рилския водопровод остави три столични района без вода