Александър Манолев: България е на пето място в Европа по ръст на износа

По ръст на износа България е на пето място в Европа, икономическият ръст ще надмине 4%, което е двойно по-високо от средната стойност за ЕС, има увеличен експорт и сериозен интерес за инвестиции в България. Това заяви зам.-министъра на икономиката Александър Манолев в студиото на „Денят започва“. Според него България има всички белези за растеж на икономиката, който се надява да се отрази в повишаването на доходите на хората.

от БНТ
преди 2 години
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Александър Манолев отбеляза, че от страните в ЕС България има най-голям износ към Германия и в частност към провинция Бавария, а от страните извън ЕС най-голям търговски партньор остава Турция.

Александър Манолев, зам.-министър на икономиката: Ръстът е сериозен с всички европейски пазари, главно защото европейската икономика се развива по-добре от очакваното.

България отбелязва и ръст на добавената стойност в производството. Според обяснението на Манолев този ръст означава, че българските компании са станали по-ефективни и със същия ресурс са произвели продукт с по-голяма стойност. Той допълни, че ръстът в това отношение е забележителен.

Александър Манолев отбеляза, че по ОП Иновации и конкурентноспособност са заделени 2,4 млрд. лв. за българския бизнес, като изпълнението на програмата е достигнало 65%. Според изчисленията му, на ден се изплащат по 500 хил. лв. на ден по програмата.

Тя включва финансова помощ за повишаване на дигитализацията на компаниите, енергийната ефективност, за оборудване. Стартъп компаниите също могат да кандидатстват по програмата.

Примери за успешно финансиране по програмата можете да видите в серия репортажи на БНТ.

;

Според Александър Манолев намаляването на административтата тежест е важна тема както за хората, така и за бизнеса и инвеститорите.

Александър Манолев, зам.-министър на икономиката: 30 процента намаление в административната тежест води до намалението на пряка финансова тежест за бизнеса - 100 млн.

Зам.-министърът на икономиката отбеляза, че все пак важни остават спестяванията в косвените разходи като време и човешка енергия и намаляването на административната тежест може да доведе именно до това.

Топ 24
Най-четени