НОВИНИ

Бившият зам.-министър Александър Манолев е привлечен като обвиняем

Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев вече е обвиняем за злоупотреба с европейски средства. Обвинение е повдигнато и на Ана Димитрова, която по документи се води собственик на "къща за гости" в Сандански. Манолев е на свобода срещу парична гаранция от 100 хиляди лева. В писмена позиция до медиите, той обяви, че ще обжалва размера.

bnt avatar logo
от БНТ
15:54, 25.04.2019
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Според прокуратурата Александър Манолев е създал схема за източване на еврофондове. Началото е през 2011 година, когато Манолев дава под наем лозе на ненавършилата пълнолетие Ана Димитрова.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Установили сме, че тя е дъщеря на жената, която отглежда децата на Александър Манолев. Т.е. дъщерята на гледачката. Документът, който е послужил като едно от основанията, за да се получи такова финансиране е например сключения договор за наем на лозови насаждения, като Александър Манолев бил предоставил 9,7 дка лозови насаждения на Ана Димитрова.
;

През 2013 г. тя регистрира фирма, с която кандидатствала за финансиране на „къщата за гости“. Манолев учредил право на строеж в полза на Димитрова. А през 2015 година получила и фирмен заем от дружество, което Манолев управлявал.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Като цяло документите са създадени, за да се предаде вид на един етаж, че развива земеделска дейност, че развива туристическа дейност, но всъщност нито едно от тези обстоятелства не отговаря на истината.
;

Експертиза на графолози е доказала, че много документи не са подписани лично от Димитрова. Предстои да се разбере дали са подписани от Манолев. След като вчера прокуратата обяви, че от община Сандански цяла седмица не дават информация платен ли е туристически данък за нощувки в "къщата за гости", днес по куриер отговорът е изпратен.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Туристическият данък е платен на 17-и, т.е. в деня, в който са донесени и справките декларации, той е в общ размер около 700 лева.
;

Платен е накуп за периода от 2016 г. до края на март 2019 г. Служителят приел парите обаче не си спомня кой ги е внесъл и подал справките. От прокуратурата са поискали запис от камерите, но от общината отговорили, че служителят, който отговаря за видеонаблюдението, е в отпуск и да ги поискат отново на 30 април.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Веднага беше изпратен разследващ екип на място, който поиска да изземе тези видеозаписи. Тогава получихме съдействието на общината и доброволно го предадоха.

Дали има запис на дисковете предстои да се разбере. След като станаха ясни обвиненията Александър Манолев разпространи своя позиция до медиите. Той заявява, че в едно дело могат да се видят всички доказателства и да се прецени дали има вина. Изразява увереност, че съдът ще вземе своето решение безпристрастно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца от Стара Загора боядисаха 1000 яйца
Деца от Стара Загора боядисаха 1000 яйца
Лютви Местан плати гаранцията от 10 000 лева
Лютви Местан плати гаранцията от 10 000 лева