НОВИНИ

Александър Манолев пред БНТ: България може да се възползва от Брекзит

В интервю за "По света и у нас" заместник-министърът на икономиката Александър Манолев видя в излизането на Великобритания от ЕС възможност за нарастване на чуждестранните инвестиции у нас, независимо дали ще се стигне до Брекзит с или без споразумение. От износ миналата година българските компании са спечелили повече от 53 млрд. лева.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:30, 17.02.2019
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Излизането на Великобритания от Европейския съюз няма да засегне сериозно външотърговската политика на страната ни, защото износът към Обединеното кралство заема едва 2,5% от общия обем на експорта ни.

Александър Манолев: Брекзит дава възможности по отношение на навлизане на инвестиции в България, на компании, които са обмисляли да инвестират във Великобритания или имат производства във Великобритания, така че да запазят инвестициите си в общия европейски пазар, а България е сред най-привлекателните страни по отношение на инвестиции.

По данни на икономическото министерство вече 60% от шведските компании от нас са заявили, че ще разширяват инвестициите си и производствата си у нас. Същите прогнози дават и фирмите от Германия и Италия.

Когато говорим за износ, голямо значение има и структурата на износа - все повече изнасяме готова продукция, завършени стоки и услуги, тоест България вече не е донор на суровини, за съжаление, помним такива години.

Общият обем на изнесената от България продукция през миналата година е на стойност над 53 млрд. лева.

Износът на България към страните членки на Европейския съюз нараства за поредна година и достига 35,5 млрд. лева, което е ръст с 9,7% спрямо 2017 г. Основни търговски партньори на страната остават Германия, Италия, Румъния и Гърция.

Секторите с най-голям дял в износа са автомобилния, фармацевтичната промишленост и производството на машини.

Близо 7 млрд. лева е износът в сектора Машиностроене, където имаме и традиции, все повече се ориентира износът към стоки с висока добавена стойност, което е изключително важно и говори позитивно за българската икономика.

И докато износът към Европейските страни от България се увеличава - този към третите страни намалява с 12,5% през 2018 г. и достига до 17,5 млрд. лева. Основни търговски партньори остават Турция, Китай, Съединените американски щати и Сърбия.

Турция е и сред страните, които попадат в топ 10 на най-големите за България пазари.

Другата интересна тенденция е, че Китай е все по-близо до топ 10, което показва, че българският бизнес е достатъчно предприемчив, за да може да преодолее тези разстояния и да бъде конкурентен дори на далечния азиатски пазар.

От икономическото министерство очакват въпреки прогнозите за стагнация на европейската икономика, износът от България да продължи да расте и през 2019 г. като достигне 59 млрд. лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп: Европа да приеме обратно и да съди заловените от Ислямска държава
Тръмп: Европа да приеме обратно и да съди заловените от "Ислямска държава"
Джамбазки изпрати отворено писмо до премиера заради промените в Изборния кодекс
Джамбазки изпрати отворено писмо до премиера заради промените в Изборния кодекс