НОВИНИ

Александър Йорданов: Накъде вървят политическите процеси в Македония?

В студиото на "Денят започва" политикът и дипломат доц. д-р Александър Йорданов, който е и бивш посланик на България в Македония, коментира протестите и контрапротестите в Скопие, провокирани от решението на президента Георге Иванов да помилва над 50 представители на опозицията и правителството, сред които бившият премиер Никола Груевски, във връзка със скандала с подслушването.

александър йорданов накъде вървят политическите процеси македония
bnt avatar logo
от БНТ
08:13, 15.04.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

"На 2 юни миналата година в скопския квартал “Пържино” се проведе среща на лидерите на основните политически партии в Македония и бе подписан договор, с който те се ангажираха да преодолеят кризата в страната като проведат през месец април тази година предсрочни парламентарни избори. Изборите бяха отложени за 5 юни, а сегашните протести и събития, които се случват в политическия живот подсказват, че е много вероятно тези избори да не се случат и на 5 юни. Това означава, че страната се намира в перманентна политическа криза. За някои анализатори тя е в такава криза от момента на създаването си като държава, но напоследък се изостри изключително много", каза Александър Йорданов.

Според него, в този случай се наблюдава един парадокс. От една страна всички политически лидери са еднакво недоволни от решението на президента на страната, но сякаш са и еднакво доволни от това решение, защото те са следствени по тези дела с подслушване, а и с корупция. Става дума за изнесени данни за подслушани разговори, от които става ясно, че политици на високи постове в държавата са използвали служебното си положение за лично облагодетелстване, за уреждане на свои познати и близки с бизнеси, със скъпи подаръци и т.н.

"Ситуацията в Македония е такава, че към момента ако се проведат избори, управляващата доскоро партия ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски отново има шансовете да ги спечели. Опозицията се надяваше на разследванията и на съдебните процеси да повлияят на общественото мнение. Това обаче към момента не се случва", допълни още Йорданов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести срещу Доналд Тръмп в Ню Йорк
Протести срещу Доналд Тръмп в Ню Йорк
Изказване на Оланд провокира безредици в Париж
Изказване на Оланд провокира безредици в Париж