НОВИНИ

Алексей Петров беше напълно оправдан по делото "Октопод"

Близо 8 години след началото на знаковия процес "Октопод" бившата барета и съветник в ДАНС Алексей Петров беше оправдан по всички обвинения. Решението е на Специализирания наказателен съд. Заедно с още няколко души той беше обвинен за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване, както и за разгласяване на държавна тайна.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:52, 09.11.2018 (обновена)
5080
Чете се за: 02:12 мин.
У нас

Знаковият процес стартира през 2010 г. след шумната полицейска акция под ръководството на тогавашния министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и приключи на първа инстанция близо осем години по- късно в Специализирания съд.

През това време, през 2015 година, срещу Алексей Петров имаше неуспешен опит за покушение с гранатомет, един от главните свидетели загина при катастрофа, а друг пострада при спречкване с брадви.

;

В съдебната зала днес бившата барета чу оправдателна присъда по всички обвинения - за рекет, изнудване, разгласяване на държавна тайна, както и за участие в организирана престъпна група.

адвокат Ина Лулчева: Съдът установи, че няма нито октопод, нито престъпления. Загубихме време и пари осем години.

;

Оправдателни присъди чуха и сочения от прокуратурата за дясна ръка на бившата барета Антон Петров по прякор Хамстера и Кирил Топалов. Марчело Джотолов и Янко Попов пък получиха 3 години условно за това, че през 2007 година са изнудвали бившия полицай Николай Динков да преведе 180 000 лева по сметка на Джотолов. Двамата са наказани и с глоба от 4000 лева.

адвокат Васил Василев: Защитата два дни разказва тук какви монтажи е имало по това дело, какви престъпления има извършени от истинския октопод, който е във властта и сега.

От прокуратурата отказаха да коментират решението на съда. Алексей Петров също запази мълчание и реши да напусне залата през служебния изход. Решението не е окончателно, осъдените могат да обжалват, а пък прокуратурата да протестира оправдателните присъди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 600 хиляди лева са раздадените бонуси в Агенцията по вписванията
Близо 600 хиляди лева са раздадените бонуси в Агенцията по вписванията
Курц настоя пред Русия за прозрачност в разследването на дело за шпионаж
Курц настоя пред Русия за прозрачност в разследването на дело за шпионаж