НОВИНИ

Алексис Ципрас с реч пред Европейския парламент за бъдещето на Европа

Гръцкият премиер Алексис Ципрас с реч пред Европейския парламент за бъдещето на Европа и бъдещето на страната след приключването на спасителните програми за гръцката икономика.

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:15, 11.09.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света
Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: През последните 3 години Гърция е част от решението, а не част от проблемите за Европа. Успяхме да изнесем на плещите си огромната криза с бежанците. Ние сме маяк и стълб за европейската стабилност. Открихме европейската перспектива за страните от Западните балкани. Това е исторически договор след 40 години деструктивен национализъм. Успяхме да работим със Зоран Заеев за постигане на приемливо решение с дипломация и диалог.
;

Днес Европейският парламент трябва да гласува отпускане на финансова помощ за България за справяне с последиците от бедствията. Помощта ще е част от фонд „Солидарност“, като такива финансови средства ще бъдат отпуснати на Гърция, Полша и Латвия.

Речта на гръцкия премиер в залата на Европейския парламент беше посрещната с призиви за продължаване на реформите в Гърция и също така с въпроси дали Гърция и Европа са готови за нова криза. Ципрас определи като „голямо приключение“ излизането от 8-годишния период на програми за подкрепа. Той очерта и извършените реформи през последните няколко години, постиженията на кабинета му и посочи, че раните ще заздравеят и Гърция ще продължи своя път.

Речта на Ципрас идва в момент, в който Гърция е изправена пред вътрешно напрежение заради договора с Македония.

;

В четвъртък пред евродепутатите ще говори македонският премиер Зоран Заев, дни преди в страната му да се проведе референдумът за смяна на името.

Ципрас получи поздравления в залата за куража да деблокира отношенията с Македония.

Очаква се днес в Страсбург да говори и унгарският премиер Виктор Орбан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военнослужещи от Сухопътните войски спасиха човешки живот
Военнослужещи от Сухопътните войски спасиха човешки живот
Съдът решава за мярката за неотклонение на Вълчо Арабаджиев (СНИМКИ)
Съдът решава за мярката за неотклонение на Вълчо Арабаджиев (СНИМКИ)