COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Алексис Ципрас с реч пред Европейския парламент за бъдещето на Европа

Гръцкият премиер Алексис Ципрас с реч пред Европейския парламент за бъдещето на Европа и бъдещето на страната след приключването на спасителните програми за гръцката икономика.

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:15, 11.09.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света
Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: През последните 3 години Гърция е част от решението, а не част от проблемите за Европа. Успяхме да изнесем на плещите си огромната криза с бежанците. Ние сме маяк и стълб за европейската стабилност. Открихме европейската перспектива за страните от Западните балкани. Това е исторически договор след 40 години деструктивен национализъм. Успяхме да работим със Зоран Заеев за постигане на приемливо решение с дипломация и диалог.
;

Днес Европейският парламент трябва да гласува отпускане на финансова помощ за България за справяне с последиците от бедствията. Помощта ще е част от фонд „Солидарност“, като такива финансови средства ще бъдат отпуснати на Гърция, Полша и Латвия.

Речта на гръцкия премиер в залата на Европейския парламент беше посрещната с призиви за продължаване на реформите в Гърция и също така с въпроси дали Гърция и Европа са готови за нова криза. Ципрас определи като „голямо приключение“ излизането от 8-годишния период на програми за подкрепа. Той очерта и извършените реформи през последните няколко години, постиженията на кабинета му и посочи, че раните ще заздравеят и Гърция ще продължи своя път.

Речта на Ципрас идва в момент, в който Гърция е изправена пред вътрешно напрежение заради договора с Македония.

;

В четвъртък пред евродепутатите ще говори македонският премиер Зоран Заев, дни преди в страната му да се проведе референдумът за смяна на името.

Ципрас получи поздравления в залата за куража да деблокира отношенията с Македония.

Очаква се днес в Страсбург да говори и унгарският премиер Виктор Орбан.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Росен Рапчев: Толсистемата е пряко свързана с безопасността по пътищата
Росен Рапчев: Толсистемата е пряко свързана с безопасността по пътищата
НИМХ спира работа до дни, няма да прави и прогноза за времето
НИМХ спира работа до дни, няма да прави и прогноза за времето