НОВИНИ

"Алфа Рисърч": 61% от българите подкрепят трите министерски оставки

61% одобрение събират трите министерски оставки - това показва експресното национално представено проучване на агенция "Алфа Рисърч" по поръчка на БНТ, проведено в периода 31 август - 2 септември.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
17:16, 03.09.2018
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Интересни според социолозите са отговорите на въпроса променя ли се доверието ви в кабинета след оставките. 61 % от анкетираните заявяват, че тази стъпка не им влияе.

Боряна Димитрова - социолог "Алфа Рисърч": Ще сбъркаме, ако кажем, че това означава, че този случай е маловажен. Не, в случая става дума за нещо много по-съществено и това бяха реакциите от мнозинството от хората. Само механизмът на министерските оставки не е достатъчен! Само това лечение не дава резултат - то е необходимо, но недостатъчно.

Доказателство за промяната на обществените нагласи, според Боряна Димитрова, от чисто политически натиск към натиск за промени във всички нива на системата, е високият дял на хората (56.5%), които очакват освен оставки на министри, да има и конкретни длъжностни лица, наказани за катастрофата.

В заключение, от "Алфа Рисърч" смятат, че гражданите очакват не толкова подредба на коалиционните взаимоотношения, колкото подредба на държавата и реален, а не имитационен контрол на начина, по който институциите и длъжностните лица изпълняват своите задължения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АБВ иска експертна оценка на всички пътни проекти през последните 15 години
АБВ иска експертна оценка на всички пътни проекти през последните 15 години
Новият филм на Тери Гилиъм с премиера на фестивала CineLibri
Новият филм на Тери Гилиъм с премиера на фестивала CineLibri