НОВИНИ

Алфа Рисърч: Сигурен балотаж на президентските избори

Кой ще бъде следващият президент на страната със сигурност ще се реши на балотаж. Това е един от основните изводи от национално проучване на Алфа Рисърч, направено между 9 и 15 септември.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:22, 21.09.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Конкуренцията в ляво и съперничеството между основните формации не намалява , а увеличава електоралната мобилизация на техните симпатизанти, посочват от Алфа рисърч. Обобщават също, че това кой ще е кандидатът на ГЕРБ има по-малко значение за първи тур, но може да се окаже решаващо за изхода на балотажа.


;

57% от анкетираните с право на глас са заявили, че ще участват в президентските избори. 51% имат намерение да отговорят и на въпросите в националния референдум, който ще се проведе също на 6 ноември.

;

Бойко Борисов остава най-одобрявания партиен лидер, показва проучването. Според Алфа рисърч действията му през последния месец обаче увеличават поляризацията в отношението към него.

;

Интересна е ситуацията в ляво. След драмата с номинацията на ген. Радев и разтрогването на предизборния съюз между БСП и АБВ, Георги Първанов бележи нов спад от 2% и за първи път рейтингът му пада до този на Корнелия Нинова. Според агенцията председателят на БСП излиза от скандалите без поражения. И така политикът в ляво с най-висок личен рейтинг се очертава Татяна Дончева- с 21,9 процента.

Сред националистите с най-висока и нарастваща подкрепа се ползва лидерът на ВМРО и кандидат за президент Кр.Каракачанов, който достига 20% одобрение. Доста по-ниски са рейтингите на другите политици в този спектър.

Развръзка с излъчването на общ кандидат-президент на Реформаторския блок след месеци мъчителни преговори, не е довела до позитиви за нито един от лидерите на блока, е заключението на експертите от Алфа рисърч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейски ден без загинали на пътя
Европейски ден без загинали на пътя
11% ръст на европейските студенти в Англия въпреки Брекзит
11% ръст на европейските студенти в Англия въпреки Брекзит