НОВИНИ

Алма матер в първите 700 университета в света

Най-старото висше учебно заведение - Софийският университет "Свети Климент Охридски" откри днес учебната година с тържествена церемония. И тази година всички традиции бяха спазени - поднасяне на цветя пред братята Евлоги и Христо Георгиеви, тържествени слова и връчване на студентски книжки на първокурсници.

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:12, 03.10.2016
Чете се за: 00:50 мин.
Още

В началото на новата Академична година Алма матер вече е с 50 позиции по-напред в световната класация и се нарежда сред първите 700 университета. Удовлетворен от високите резултати от рейтинговата система, ректорът на най-старото висше училище не пропусна да посочи и проблемите.

проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ "Св. Климент Охридски": Няма съмнение, че вечният недоимък и дългогодишната политика на държавата да се стимулира количеството за сметка на качеството доведоха до спад на качеството в българските висши училища. Несъмнено е обаче и това, че много български университети запазиха традициите си.
Меглена Кунева, министър на образованието и науката: МОН ще полага всички сили за реформите, които провеждаме. Реформи, засилващи качеството на висшето образование, за да са широко обсъдени, широко подкрепени.

Първокурсниците прекрачиха прага на университета с вълнение, но и с очаквания.

Бетина - първи курс ,,Социални дейности" в СУ ,,Св. Климент Охридски": Очаквам да срещна много позитивни хора, да уча, да завърша успешно и да развия успешна кариера за по-нататък.
Ралица Петрова - първи курс ,,Социални дейности" в СУ ,,Св. Климент Охридски": А защо избрах този университет - защото мисля, че той е на много добро ниво.
Петър Петров - студент първи курс ,,Социология в СУ ,,Св. Климент Охридски": Трябва хората с потенциал да се стараят да останат тука, да развиват това, което не е доразвито, вместо да изчезват в чужбина. Повечето ученици, които заминават, не се прибират тука.

И така за 128-ми път започна учебната година и с пожеланието след още 4-5 години заедно с дипломата младите хора да заслужат и мечтаната работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сълзотворен газ срещу зовящи на бунт пенсионери в Гърция
Сълзотворен газ срещу зовящи на бунт пенсионери в Гърция
Керсти Калюлайд е новият президент на Естония
Керсти Калюлайд е новият президент на Естония