COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Има вероятност тялото на Иван Томов да бъде свалено от връх Лхотце​

Има вероятност тялото на загиналия в Хималаите русенски алпинист Иван Томов да бъде свалено от връх Лхотце. Това съобщиха от Туристическо дружество „Приста” в Русе.

от Ирина Илиева
12:37, 20.05.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
Има вероятност тялото на Иван Томов да бъде свалено от връх Лхотце​

Първоначално се смяташе, че той ще бъде погребан в скален процеп под върха, но вече се обмисля кампания за събиране на средства за неговото транспортиране до родния му град. „Все още не сме категорични как ще се процедира, но ако се обяви кампания, ние ще се включим”, каза за БНТ председателят на дружеството Сашо Попов. 35-годишният Иван Томов загина на 17 май в Хималаите само ден, след като изкачи осемхилядника връх Лхотце.

Мечтата на Иван Томов била да изкачи всички 14 осемхилядника в света без кислород, разказват приятелите му от туристическо дружество „Приста". Прави го три пъти, но слизането от връх Лхотце се оказва фатално.

Теодор Кисимов, приятел: Той искаше да се изкачва по най-честния начин, а най-честният начин е без да ти помагат, без кислород - да кажем така, от хората, които се занимават с алпинизъм знаят, е вид допинг.
Сашо Попов, председател на туристическо дружество „Приста": При Иван имаше през последните години една трудна серия при ходенията по планините. Но винаги най-интересният, най-мечтаният връх е следващият.

35-годишният Иван Томов е 19-ият български алпинист, намерил смъртта си по върховете.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тежка политическа криза в Австрия
Тежка политическа криза в Австрия
Германският външен министър е на посещение у нас
Германският външен министър е на посещение у нас