НОВИНИ

Експертът Аманда Пол: България трябва да продължи ангажимента си към Анкара

Срещата на върха във Варна не постигна съществен пробив в отношенията между Турция и Европейския съюз, но е стъпка в правилната посока след години на напрежение между Брюксел и Анкара. Това каза пред “По света и у нас” специалистът по Турция от брюкселския Център за европейски политики Аманда Пол. Според нея България трябва да продължи ангажиментите си по отношение на Турция.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
23:27, 27.03.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Аманда Пол от години следи процесите в Турция и смята, че на срещата във Варна турският премиер е дошъл с две важни послания - че иска разбиране от страна на ЕС за ситуацията със сигурността в Турция и че Анкара се чувства зле третирана заради замразените преговори за членство в ЕС.

Аманда Пол, Център за европейски политики, Брюксел: Аз лично винаги съм подкрепяла членството на Турция в ЕС, защото вярвам, че Турция може да има своя принос в ЕС, най-вече в икономически план. Мисля, че Турция е естествена част от Европа, дори Отоманската империя винаги е била ориентирана към Европа и Турция също е страна, която гледа към Европа. Разбира се, въпросът за членството на Турция в ЕС е много проблематичен и винаги е бил проблематичен, откакто Турция започна преговорите за членство и дори преди това.

Според Пол все още има дефицит на доверието между ЕС и Турция. Тя смята, че България трябва да продължи ангажимента си спрямо Анкара.

Аманда Пол, Център за Европейски политики, Брюксел: Вярвам, че инициативата на България да проведе тази среща на върха беше много положителна. България и Турция са имали върхове и спадове в своите отношения, но признаването им е важно и за двете страни. България е директен съсед на Турция и мисля, че погледнато от българска перспектива, за страната ви е важно да има за съсед стабилна и просперираща Турция, която зачита европейските ценности. Мисля, че България е една от страните, които продължават да подкрепят членството на Турция в ЕС, тя винаги е подкрепяла Турция.

Експертът е на мнение, че диалогът трябва да продължи, защото Брюксел и Анкара имат общи интереси в областта на икономиката, миграцията, справянето с тероризма и енергетиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланикът ни в Москва се прибира в София за консултации
Посланикът ни в Москва се прибира в София за консултации
ЕС призова за запазване на мира в Косово
ЕС призова за запазване на мира в Косово