НОВИНИ

Америка се сбогува със сенатор Джон Маккейн

Америка се сбогува с Джон Маккейн - един от най-видните политици в съвременната история на Съединените щати. На поклонение в Конгреса десетки хиляди хора отдадоха почит към сенатора - републиканец, който почина преди седмица. В националната катедрала във Вашингтон се проведе възпоменателна церемония. На нея присъстваха бившите американски президенти Джордж Буш - младши и Барак Обама. Отсъства обаче настоящият държавен глава на Съединените щати. Белият дом е представен от дъщерята на Тръмп - Иванка и съпругът й - Джаред Къшнър.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:36, 01.09.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Така си представяше днешния ден Джон Маккейн - приятели, съмишленици и опоненти да се съберат, за да почетат живота му. Години, белязани от житейски и политически битки, 5 от които като военнопленник във Виетнам.

През последните месеци сенаторът от Аризона подготвил до детайли траурната церемония. Желанието му билo тя да не е обикновена възпоменателна служба, а да е изпълнена с послания към американския народ.

Воден от идеята за единството на Съединените щати, Джон Маккейн пожелал да събере на церемонията политическите противници - президентите Буш, Обама и Клинтън.

Джордж У. Буш, президент на САЩ / 2001 - 2009год/: Маккейн не беше перфектен. Но той посвети живота си на националните идеали. Той винаги се водеше от принципите си. За него родината не беше само физическо понятие, а вдъхновение за хората.

Ветеранът в дипломацията Кисинджър също беше на церемонията. Джон Маккейн беше един от най-яростните критици на сегашните президенти на Съединените щати и Русия. С погребението си той им нанесе последния си удар. Желанието на Маккейн било Доналд Тръмп да не присъства на траурната церемония.


;

Пак по негово желание на погребението ковчегът ще бъде носен от руския дисидент Владимир Кара-Мурза, който е един от най-големите противници на Владимир Путин. Преди няколко месеца Маккейн лично предложил на Кара-Мурза да участва в траурната процесия.

След смъртта на Маккейн противниците на Тръмп остават без лидер. Засега сенаторът няма явен приемник. Повечето от съмишлениците му решиха да не се кандидатират на парламентарните избори през ноември.

Джон Маккейн ще бъде погребан утре в гробището на Военноморската академия в Анаполис. Той ще бъде изпратен от съпругата си, седемте си деца, 106-годишната си майка, близки и приятели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трейс Своге отстранява констатираните дефекти по пътя Своге - София​
"Трейс Своге" отстранява констатираните дефекти по пътя Своге - София​
В германския град Кемниц: Протести и контрапротести за мигрантската политика
В германския град Кемниц: Протести и контрапротести за мигрантската политика